05:30 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ελλάδα γερνάει και οι Έλληνες γίνονται ολοένα και λιγότεροι. Μόλις 8 εκατ. ο πληθυσμός της χώρας το 2050. Άνω των 65 ετών το 36% του πληθυσμού.

Απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για την πληθυσμιακή εξέλιξη της Ελλάδας, γεγονός το οποίο - για ακόμη μία φορά - θέτει στο επίκεντρο το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Χανδακά, ιδρυτή και επικεφαλής της HOPEgenesis, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 θα ανέρχεται μόλις στα 8 εκατομμύρια άτομα. 

Την ίδια ώρα, άμεσης προσοχής χρήζει και το ζήτημα της υπεργήρανσης, καθώς το 36% των κατοίκων θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Από το 2011, άλλωστε, το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων είναι σταθερά αρνητικό, ενώ το 2017 καταγράφηκαν 88.553 γεννήσεις έναντι 124.501 θανάτων.

Χωρίς πολιτικές στήριξης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, συνίσταται στην απουσία πολιτικών στήριξης της οικογένειας, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανάσχεση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χανδακάς - από το βήμα εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας - υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλά στην κατάταξη της Ευρώπης σχετικά με την υιοθέτηση πολιτικών στήριξης της μητρότητας, της οικογένειας και της γονιμότητας».

Υπογράμμισε δε, ότι κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ενίσχυσης των ζευγαριών, τα οποία βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να κάνει ειδική αναφορά και στη σημασία της υπογεννητικότητας, αλλά και στο πώς η ελληνική κοινωνία θα μπορέσει να υπερβεί τα εμπόδια που διατηρούν χαμηλό τον ρυθμό γεννήσεων.

Μικρός αριθμός παιδιών

Είναι χαρακτηριστικό - σύμφωνα με το ΑΜΠΕ - ότι ο αριθμός των παιδιών που αποκτάει κάθε γυναίκα, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, από το 1,5 το 2008 υποχώρησε σε 1,35 το 2017.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει, τέλος, και στην ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού από τις Ελληνίδες μητέρες, η οποία από τα 28,8 έτη το 2008 αυξήθηκε στα 30,3 έτη το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δημογραφικό: Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τον πληθυσμό της Ελλάδας και οι επιπτώσεις

Tags:
γυναίκες, γυναίκα, έρευνες, έρευνα, υπογεννητικότητα, δημογραφικά προβλήματα, δημογραφικό, γήρανση πληθυσμού, υπεργήρανση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK