02:33 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Δύο διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις ελληνικών δικαιοδοτικών οργάνων βάζουν σε νέο πλαίσιο τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ενοίκων πολυκατοικιών και ιδιοκτητών διαμερισμάτων εντός αυτών που μισθώνουν τα διαμερίσματά τους στην Airbnb.

Νέες διαστάσεις παίρνει η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών διαμερισμάτων που εντάσσονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Μια απόφαση που ελήφθη πρόσφατα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει ουσιαστικά ιδιοκτήτρια που μίσθωνε το ακίνητό της έναντι ενοικιαστών της πολυκατοικίας που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας τη διακοπή της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα ελληνικό δικαστήριο είχε λάβει την ακριβώς αντίθετη απόφαση, με τον ιδιοκτήτη ακινήτου να υποχρεώνεται να παύσει τις δραστηριότητές του στην πλατφόρμα για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών καταρρίπτει τα νομικά επιχειρήματα 12 ενοίκων μιας πολυκατοικίας στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας και επιτρέπει στην ιδιοκτήτρια να συνεχίσει να μισθώνει το ακίνητό της.

«Για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα αναγνωρίζεται και προστατεύεται δικαστικά το δικαίωμα εκμετάλλευσης διαμερίσματος, μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb», αναφέρει το γραφείο που εκπροσωπεί την ιδιοκτήτρια σε ανακοίνωσή του στο Facebook.

Η απόφαση που ελήφθη έναν χρόνο μετά την αγωγή καταρρίπτει τα επιχειρήματα των υπόλοιπων ενοίκων που κάνουν λόγο για επιβάρυνση, τόσο σε θέματα εικόνας όσο και ασφάλειας, της πολυκατοικίας.

Τι υποστήριξαν οι ένοικοι στην αγωγή τους

Συγκεκριμένα, ένα από τα παράπονα των ενοικιαστών ήταν η επιβάρυνση του ασανσέρ από τους προσωρινά διαμένοντες, με το δικαστήριο να απορρίπτει το επιχείρημα κάνοντας λόγο για πολυκατοικία που στεγάζει επαγγελματικούς χώρους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδοθεί η φθορά αποκλειστικά στο εν λόγω ακίνητο.

Όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας, καθώς οι ένοικοι στην αγωγή τους υποστήριξαν πως πολλοί και άγνωστοι άνθρωποι κατείχαν τα κλειδιά της πολυκατοικίας, το δικαστήριο απεφάνθη, σύμφωνα με το ίδιο δικηγορικό γραφείο τα εξής:

«Η συχνή εναλλαγή ενοίκων στα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και η κατοχή των κλειδιών είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά των μισθώσεων μέσω πλατφόρμας, “το οποίο προφανώς έχει ληφθεί υπόψη από το νομοθέτη που αναγνώρισε βάσει νόμου τον τρόπο αυτό εκμετάλλευσης, μεταξύ άλλων ακινήτων και των διαμερισμάτων, και δεν μπορεί χωρίς άλλο να οδηγήσει σε απαγόρευση της εκμετάλλευσης του επίδικου διαμερίσματος με το συγκεκριμένο τρόπο”».

Τέλος στις καταγγελίες των ενοίκων για διατάραξη κοινής ησυχίας το δικαστήριο τις απέρριψε ως λόγο παύσης της μίσθωσης κάνοντας λόγο για μεμονωμένα περιστατικά.

Πρωτοδικείο μπλοκάρει μίσθωση στην Airbnb

Διαφορετική απόφαση έλαβε άλλο Πρωτοδικείο της χώρας πρόσφατα καθώς έβαλε «φρένο» στη μίσθωση συγκεκριμένου ακινήτου μετά την προσφυγή ενοίκων της ίδια πολυκατοικίας.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο απαγόρευσε τη μίσθωση διαμερίσματος μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έπειτα από προσφυγή ενοίκων της ίδιας πολυκατοικίας ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση που θα πραγματοποιήσει.

Tags:
ενοικίαση, δικαστική απόφαση, απόφαση, Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαστήριο, δικαστής, δικαστήρια, Airbnb
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK