10:05 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
120
Βρείτε μας

Ναυάγιο ρωμαϊκού πλοίου έχει εντοπιστεί κοντά στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του Ιησού Χριστού.

Ένα ρωμαϊκό ναυάγιο που χρονολογείται μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ και του 1ου αιώνα μ.Χ εντοπίστηκε κοντά στις ακτές της Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα πλησίον του λιμανιού  στο Φισκάρδο.

Τα ευρήματα τους σχετικά με το ναυάγιο δημοσίευσαν Έλληνες επιστήμονες στο Journal of Archaeological Science.

© Φωτογραφία : ionian-aquarium
Aναπαράσταση (replica) Ρωμαϊκού εμπορικού πλοίου υπό κλίμακα.

Το βυθισμένο πλοίο έχει μήκος 33 μέτρων και εκτιμάται ότι μπορούσε να προσφέρει στους ερευνητής πληροφορίες για τη διαδρομή των Ρωμαίων εμπόρων εκείνη την εποχή στη Μεσόγειο.

Στην περιοχή του ναυαγίου εντοπίστηκαν 6.000 αμφορείς και κεραμικά σκεύη που χρησίμευαν στη μεταφορά τροφίμων και κρασιού.

© Φωτογραφία : ionian-aquarium
Φωτομοσαϊκό του ρωμαϊκού ναυαγίου του Φισκάρδου
«Είναι κατά το ήμισυ θαμμένο στο βυθό, οπότε έχουμε μεγάλες προσδοκίες ότι αν προχωρήσουμε σε ανασκαφή στο μέλλον, θα βρούμε μέρος ή ολόκληρο το ξύλινο κύτος», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Γιώργος Φερεντίνος από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Το ναυάγιο στο Φισκάρδο είναι ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα το Φισκάρδο αποτελούσε «ένα σημαντικό λιμάνι της εποχής».

© Φωτογραφία : ionian-aquarium
Το ναυάγιο στο Φισκάρδο

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν το ναυάγιο πρόκειται να ανελκυσθεί, γεγονός που θα μπορούσε να αποκαλυφθεί περισσότερα για την προέλευσή του.

Tags:
Κεφαλονιά, ναυάγιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK