16:13 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Σπάνια πλειοψηφία για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα καταγράφηκε χθες. Με 288 «ναι» υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών. Πώς υποδέχτηκαν τα νέα οι Έλληνες στο εξωτερικό; Πώς σχολιάζουν το νομοσχέδιο; Θα είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή στην κάλπη στις επόμενες εκλογές; Έλληνες που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό μίλησαν στο Sputnik.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η Βουλή των Ελλήνων υπερ-ψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για την ψήφο των αποδήμων, με 288 «ναι», σε σύνολο 296 ψηφισάντων, μετά από ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων. Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι Έλληνες του εξωτερικού την ψήφιση του νομοσχεδίου. Μιλώντας στο Sputnik, περιέγραψαν με ποιον τρόπο θα αλλάξει από δω και πέρα η συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές, μοιράστηκαν τη χαρά, αλλά και τους προβληματισμούς τους επί του νέου νομοσχεδίου.

«Η ομογένεια του Λονδίνου χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση»

«Η ομογένεια εξ Ελλάδος είναι πάρα πολύ μεγάλη στην Αγγλία, ενώ, τα τελευταία χρόνια, έχουν έρθει και πάρα πολλές οικογένειες. Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι, όχι μόνο, προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά πράγματι μας κάνει να αισθανόμαστε πιο κοντά στον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Πιο κοντά στον τόπο, όπου χιλιάδες άνθρωποι μορφώθηκαν, αλλά αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν για διάφορους λόγους», λέει χαρακτηριστικά στο Sputnik, ο διευθυντής της εβδομαδιαίας ελληνικής εφημερίδας «Ελευθερία» στο Λονδίνο, Μιχάλης Έλληνας.

Ο κύριος Έλληνας ζει στο εξωτερικό περισσότερα από 30 χρόνια και εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση του ίδιου, αλλά και των Ελλήνων αναγνωστών της εφημερίδας. «Υπάρχει πολλή μεγάλη ικανοποίηση! Κάποιοι, βέβαια, θα προτιμούσαν να υπάρχει και επιστολική ψήφος, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Οι αναγνώστες της εφημερίδας μας χαιρετίζουν με τηλεφωνήματα και επιστολογραφία την ψήφιση του νομοσχεδίου».

Θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές; «Ασφαλέστατα, θα είναι πολύ μεγαλύτερη η συμμετοχή, διότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων ομογενών θα ασκήσει το δικαίωμα ψήφου, εδώ, στην Πρεσβεία. Μάλιστα, έχω ενδείξεις ότι ορισμένοι θα ενδιαφερθούν να υποβάλουν και υποψηφιότητα.»

«Μακάρι κάποτε να πάμε και σε ηλεκτρονική ψήφο»

«Είναι πολύ σημαντικό που ψηφίστηκε με αυτή την πλειοψηφία, γιατί δείχνει ότι όλες οι πλευρές, επιτέλους, συνεννοήθηκαν και αποφάσισαν συναινετικά να έχουν μια κοινή πορεία, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα», σχολίασε ο Χρήστος Ράλλης, ο οποίος, εδώ κι ένα χρόνο, ζει κι εργάζεται ως προγραμματιστής στην Ολλανδία. «Είναι σημαντικό, ειδικά για τους νέους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, να βλέπουν ότι ακολουθείται μια κοινή γραμμή. Επιπλέον, σήμερα, με αυτή τη δυνατότητα που μας δίνεται, αισθανόμαστε ότι η πατρίδα μάς υπολογίζει περισσότερο. Πριν δεν είχαμε την επιλογή, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι που ήθελαν να ψηφίσουν, έπρεπε οπωσδήποτε να εξασφαλίσουν χρήματα αλλά και άδεια από την εργασία τους, προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα».

Ο Χρήστος Ράλλης τόνισε, ότι το νομοσχέδιο αυτό θα «κρατήσει ενεργούς» τους Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι θα παρακολουθούν πιο στενά την ελληνική πραγματικότητα, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές και να συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις, για τον τόπο, όπου ενδιαφέρονται να επιστρέψουν. «Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου δε συμμετείχα διότι δεν μπορούσα να γυρίσω Ελλάδα. Στις επόμενες εκλογές οπωσδήποτε θα ψηφίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, σημείωσε, ότι η ηλεκτρονική ψήφος θα διευκόλυνε ακόμη περισσότερο την εκλογική διαδικασία. «Μακάρι κάποια στιγμή να προχωρήσουμε σε ψηφιακή κάλπη».

«Δεν αρκεί αυτό για τη σύνδεση της ομογένειας με την πατρίδα»

«Σίγουρα το νομοσχέδιο διευκολύνει τη συμμετοχή μας, ωστόσο, θα περιμένω να δω τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί και πρακτικά. Στις περασμένες ευρωεκλογές έπρεπε να ταξιδέψω τρεις φορές στη Χάγη για να ψηφίσω. Εάν αυτό ισχύσει και στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι εύκολο, όπως καταλαβαίνετε. Σίγουρα, όμως, θα είναι πιο εύκολο από το να πάρουμε το αεροπλάνο για την Ελλάδα. Για βουλευτικές δεν έχω ψηφίσει ούτε μία φορά, όσα χρόνια είμαι στην Ολλανδία. Στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik, o Παναγιώτης Λελούδας, που ζει κι εργάζεται ως μηχανικός υπολογιστών στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.

«Πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους ότι πολλοί άνθρωποι, τα τελευταία χρόνια, έχουν φύγει από την Ελλάδα. Δεν πιστεύω, όμως, ότι οι πολιτικοί μας διερεύνησαν σοβαρά τα ενδεχόμενα οφέλη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Κατά την άποψή μου, είναι δοκιμαστικό», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Λελούδας.

Και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι θα το εφαρμόσουν στις επόμενες εκλογές για να δουν πώς θα πάει, κι αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα μπορεί να το αποσύρουν».

Ο Παναγιώτης Λελούδας υπογράμμισε ότι η σύνδεση της ομογένειας με την πατρίδα δεν εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τη δυνατότητα που δίνει το εν λόγω νομοσχέδιο. «Εάν ενδιαφέρονταν πραγματικά να αναλάβουν μια πρωτοβουλία για τη σύνδεσή μας με τον τόπο, θα έπρεπε να φτιάξουν το Προξενείο. Γιατί για οποιαδήποτε υπηρεσία χρειαζόμαστε από την Ελλάδα, πρέπει να κλείσουμε ραντεβού στο Προξενείο, με αναμονή 6 μηνών».

«Θετικότατη εξέλιξη, όχι η βέλτιστη»

«Είναι πολύ θετική εξέλιξη, αλλά όχι η βέλτιστη δυνατή», όπως σχολίασε στο Sputnik, ο οικονομικός αναλυτής Γιάννης Παπαϊωάννου, ο οποίος ζει στο Λονδίνο εδώ και πέντε χρόνια. «Η επιστολή ψήφος θα ήταν η ιδανική λύση. Θεωρώ ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και το Σύνταγμα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των αποδήμων, οι οποίοι ζουν χιλιόμετρα - ακόμα και ώρες - μακριά από την πλησιέστερη πρεσβεία. Φυσικά, όμως, από τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ψηφίσουν κανονικά εάν βρουν τον χρόνο και τα χρήματα να έρθουν στην Ελλάδα, έπρεπε να τους δοθεί η δυνατότητα να ασκούν το ίδιο δικαίωμα εξ αποστάσεως». 

Ωστόσο, ο κύριος Παπαϊωάννου υπογράμμισε, πως, τα διάφορα ποιοτικά κριτήρια, ως προς το εάν θα έπρεπε να ψηφίζουν Έλληνες ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς ή Έλληνες που δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, είναι κάτι που θα έπρεπε να συζητηθεί περαιτέρω. «Θα μπορούσαν να συμφωνηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια για το ποιος δύναται να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: Το παράδειγμα των άλλων χωρών

Το ρομπότ που έφερε το αργυρό μετάλλιο στην Ελλάδα

Σπύρος Ντασιώτης στο Sputnik: Στο Πάρκο των Ψυχών υπάρχουν όσοι έζησαν στο Σανατόριο

Tags:
Νομοσχέδιο, πλειοψηφία, υπουργείο Εσωτερικών, Έλληνες, ψήφος ομογενών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK