03:01 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ξεκινά η συντήρηση και ανάδειξη της Αμφίπολης καθώς το ΚΑΣ είπε ομόφωνα «ναι» στη σχετική μελέτη, το βράδυ της Τρίτης. Το μνημείο έχει ενταχθεί σε ΕΣΠΑ.

Το ΚΑΣ άναψε το «πράσινο φως» για τη στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη της Αμφίπολης, καθώς πέρασε ομόφωνα, με μικρές παρατηρήσεις, η σχετική μελέτη για το μνημείο Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη παρουσίαση της αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης του ταφικού μνημείου και των παθολογιών του, καθώς και των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν για την ανάδειξή του, που παρουσιάζονται στο ΚΑΣ.

Το μνημείο στην Αμφίπολη που έχει ενταχθεί σε ΕΣΠΑ δεν είχε μείνει απροστάτευτο καθώς εξαρχής ελήφθησαν τα αναγκαία στερεωτικά μέτρα, ενώ παράλληλα σχεδιάζονταν οι επόμενες εργασίες, όπως δήλωσε άλλωστε η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων

Αναλυτικά, ο Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, παρουσίασε την αρχιτεκτονική μελέτη-τεκμηρίωση του μνημείου Τύμβου Καστά.

Ο Δημήτρης Εγγλέζος, πολιτικός μηχανικός και τεχνικός σύμβουλος του έργου, παρουσίασε τη δομική παθολογία του μνημείου.

Το μνημείο στην Αμφίπολη και ο μαρμάρινος περίβολος χρονολογούνται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια, ενώ ο περίβολος αποξηλώθηκε κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, σύμφωνα  με την αρχιτεκτονική μελέτη.

Επιπλέον, ο λέοντας της Αμφίπολης βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, πάνω από το ταφικό σήμα, γεγονός που στηρίζει σε μια σειρά δεδομένων κυρίως ως προς τη δομή του λιονταριού, καθώς και γεωμετρικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατερίνα Περιστέρη για Αμφίπολη: Σφίγγες υπάρχουν σε όλη τη Μακεδονία, τη δική μας, μη μπερδευόμαστε

Μενδώνη: Σημαντικά βήματα για την Αμφίπολη - Δέκα εκατ. ευρώ για τα μνημεία της Μακεδονίας

Tags:
Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αρχαιολογία, αρχαίο, τύμβος, Αμφίπολη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK