08:39 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ΚΑΣ ενέκρινε την πρόταση της Αττικό Μετρό για απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επανατοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Για επιστροφή στη σοβαρότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος σχολιάζοντας την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που έδωσε το «πράσινο φως» για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι «απλώς η κατασκευή ενός σταθμού, αλλά η δημιουργία ενός δικτύου μετρό, που πρέπει το συντομότερο να παραδοθεί στην πόλη. Και δυστυχώς το συντομότερο, όχι λόγω Βενιζέλου, αλλά γιατί έτσι παραλάβαμε το έργο, δεν μπορεί να είναι άλλο από τον Απρίλιο του 2023. Η λύση που έδωσε το ΚΑΣ με πολλή σοβαρότητα και προσοχή είναι αυτή που μας λύνει τα χέρια για να προχωρήσουμε».

Εκτίμησε ότι με τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων «δίνουμε το 92% των αρχαιοτήτων πάλι στο χώρο, τα επαναφέρουμε πίσω και προσθέτουμε και αρχαιότητες που θα βρεθούν στη βόρεια και τη νότια είσοδο».

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να είναι έτοιμο το Μετρό της Θεσσαλονίκης το 2023.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Στο μεταξύ η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών η «απόφαση του ΚΑΣ είχε διαμορφωθεί πριν καν συνεδριάσει» και υπογράμμισε πως παρά την εξέλιξη θα ενταθεί η προσπάθεια συλλογής υπογραφών από πολίτες που επιθυμούν να μείνουν τα αρχαία κατά χώρα, ενώ παράλληλα θα γίνουν ενέργειες «διεθνοποίησης του θέματος».

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Στράτος Σιμόπουλος χαιρέτισε την απόφαση του ΚΑΣ, ενώ αντίθετα η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι «το έγκλημα ήταν οργανωμένο».

Νωρίτερα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η πρόταση της Αττικό Μετρό για απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επανατοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Tags:
Νίκος Ταχιάος, Θεσσαλονίκη, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), Μετρό Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK