14:06 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αλεξάντερ Βίνικ (73)
0 15
Βρείτε μας

Να εκδώσει τον Ρώσο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστό και ως «Mr Bitcoin, στις ΗΠΑ ετοιμάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Να εκδώσει τον Ρώσο, Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστό και ως «Mr Bitcoin, στις ΗΠΑ ετοιμάζεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από νομικά έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ελληνικού υπουργείου, ο Ρώσος θα εκδοθεί στη Γαλλία και στη συνέχεια θα επιβιβαστεί σε πτήση για τις ΗΠΑ.

Και αυτό, διότι - παρότι ο επίσημος προορισμός είναι η Γαλλία - ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνταντίνος Τσιάρας ζήτησε από τον πρόεδρο των φυλακών, όπου κρατείται ο Βίνικ, να προετοιμάσει «τα έγγραφα μεταφοράς και να εγγυηθεί ότι ο Ρώσος θα παραδοθεί στην αστυνομία των ΗΠΑ και στη συνέχεια στη Ρωσία».

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Τιμοφέι Μουσάτοφ, υποστήριξε ότι η επιστολή του κ. Τσιάρα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θέλει να εκδώσει τον Βίνικ στις ΗΠΑ.

«Οι Γάλλοι δεν θα έρθουν γι’ αυτόν. Δεν επρόκειτο να το κάνουν. Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι σχεδιαζόταν εξ αρχής η έκδοση στις ΗΠΑ» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή, ο Μουσάτοφ υπέβαλε αίτημα αναίρεσης της απόφασης έκδοσης στη Γαλλία.

Η απόφαση έκδοσης του Βίνικ στη Γαλλία
© Φωτογραφία : Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η απόφαση έκδοσης του Βίνικ στη Γαλλία

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε απόφαση για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία. Προς το παρόν, δεν το έχουμε δει το έγγραφο. Οι φύλακες όμως το είδαν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των δικηγόρων επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε τέτοιο έγγραφο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, μιλώντας στο Sputnik, η δικηγόρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε ως «θανατική ποινή» την απόφαση έκδοσης.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ πρώτα στη Γαλλία, ύστερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια στη Ρωσία. Αυτή είναι μια απόφαση θανατικής ποινής, όπως δήλωσε και ο ίδιος. Ως δικηγόρος του, θα ενεργήσω με κάθε νόμιμο τρόπο ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα»

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, με την κατηγορία του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin. Τον Νοέμβριο του 2018, ξεκίνησε απεργία πείνας για 88 ημέρες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Προ λίγων ημερών, η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, βρέθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες κράτησής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος παραμένει προφυλακισμένος χωρίς δίκη - και κατ' επέκταση καταδίκη - για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο ελληνικό Σύνταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απεργία πείνας ξεκινά ξανά ο Βίνικ: «Παραβιάζονται τα δικαιώματά μου να είμαι ζωντανός»

Ρωσική πρεσβεία για έκδοση Βίνικ στη Γαλλία: Λυπούμαστε που αγνοήθηκε το τεκμηριωμένο μας αίτημα

Θέμα:
Αλεξάντερ Βίνικ (73)
Tags:
Ρωσία, Ρωσία, δικαστήριο, δικαστήρια, Δικαιοσύνη, ΗΠΑ, Mr Bitcoin, Mr Bitcoin, Μr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK