00:19 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον EastMed θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου και το υπουργείο Ενέργειας δημοσιοποίησε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αγωγού φυσικού αερίου.

Στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Στην τελετή θα δώσουν το παρών ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προσκάλεσε στην τελετή υπογραφής για τον EastMed και τους πρώην υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τον Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής, καθώς είχαν συμβάλει στην προώθηση του έργου.

«O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο σχέδιο για τον EastMed αποτυπώνεται «η συνέχεια της εξωτερικής και  ενεργειακής πολιτικής της χώρας» και για τον λόγο αυτό κάλεσε τους Γιάννη Μανιάτη, Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην τελετή.

«Συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη. Με σοβαρότητα και εθνική ενότητα μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή Ελλάδα», επισήμανε.

Προσύμφωνο ΔΕΠΑ - Energean Oil & Gas για φυσικό αέριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον EastMed, θα υπογραφεί Προσύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Energean Oil & Gas, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη διότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της πρώτης εμπορικής συμφωνίας που θα δεσμεύει ποσότητες φυσικού αερίου για την υλοποίηση του αγωγού EastMed», υπογραμμίζει το υπ. Ενέργειας.

Προσθέτει ότι η ΔΕΠΑ θα μπορεί να αγοράσει φυσικό αέριο από την Energean Oil & Gas που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ.

«Αυτές οι ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του δικτύου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται ή θα εντοπισθούν στην ΑΟΖ του Ισραήλ», σημειώνεται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας, η συμφωνία που θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου «αποτελεί απάντηση σε όσους θεωρούν το σχέδιο του EastMed αισιόδοξο, καθώς δίνεται η προοπτική της εμπορικής υπόστασης και οικονομικής βιωσιμότητας στον αγωγό».

Τα χαρακτηριστικά του αγωγού EastMed

Όπως αναφέρει το υπ. Ενέργειας, ο αγωγός EastMed θα λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα έργα της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται, όπως σημειώνει το υπουργείο, για «το πιο ώριμο έργο» για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για έναν ενεργειακό διάδρομο.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του EastMed είναι:

  • Μήκος: 1.872 χλμ. εκ των οποίων 1.335 χλμ. υποθαλάσσιο τμήμα και 537 χλμ. χερσαίο.
  • Αρχική Δυναμικότητα: 10 ΔΚΜ φυσικού αερίου ετησίως
  • Επέκταση Δυναμικότητας: έως 20 ΔΚΜ φυσικού αερίου ετησίως
  • Προϋπολογισμός (για την αρχική δυναμικότητα): 5,2 δισ. ευρώ
O EastMed
© Φωτογραφία : Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
O EastMed

Το έργο αποτελείται από τα εξής επιμέρους τμήματα:

  • 165 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο
  • 732 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη
  • 421 χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο
  • 292 χλμ. περίπου για τη διάσχιση της Πελοπόννησο μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου
  • 17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου
  • 245 χλμ. για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δένδιας: Ο EastMed δεν είναι αντίδραση εναντίον της Τουρκίας

Χατζηδάκης: Με τον EastMed χτίζουμε συνασπισμό νομιμότητας

Tags:
Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα, φυσικό αέριο, αγωγός φυσικού αερίου, αγωγός, EastMed
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK