ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 11
Βρείτε μας

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο δικηγόρος του Αλεξάντερ Βίνικ γνωστοποίησε ότι ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπέγραψε απόφαση έκδοσης του Ρώσου υπηκόου, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Απόφαση έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία υπέγραψε στα τέλη Δεκεμβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, όπως είχε γνωστοποιήσει ο δικηγόρος του Τιμοφέι Μουσάτοφ. Για απόφαση «θανατική ποινή» είχε κάνει λόγο και η συνήγορος υπεράσπισής του, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την άποψη ότι η απόφαση για τον Βίνικ είναι πολιτική και απομακρύνει την Ελλάδα από τη Ρωσία, εκφράζει στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Χατζηαντωνίου.

«Πρόκειται, ξεκάθαρα, για μια πολιτική απόφαση, που στόχο έχει να πλήξει τις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά και να ενισχύσει, γενικότερα, την προσέγγιση της Ελλάδας με τον Δυτικό κόσμο. Αν η Γαλλία, τελικά, αρνηθεί το αίτημα έκδοσης, αυτό πρακτικά δείχνει τον δρόμο στον Βίνικ προς τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο δεν πρέπει να γίνει», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin. Παραμένει φυλακισμένος επί 29 μήνες, χωρίς δίκη και καταδίκη, ενάντια στο Σύνταγμα, που αναφέρει ότι ο μέγιστος χρόνος δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 18 μήνες. Ξεκίνησε απεργία πείνας τον Νοέμβριο του 2018, επί 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του. Μετά την απόφαση που υπέγραψε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης για έκδοσή του στη Γαλλία, ο Βίνικ ανακοίνωσε ότι ξεκινά ξανά απεργία πείνας. 

«Ο Αλεξάντερ Βίνικ δεν έκανε τίποτα μεμπτό, παρά μόνο έδωσε την τεχνογνωσία στους ανθρώπους για συναλλαγές, σε ένα πιο βιώσιμο οικονομικό σύστημα. Έδωσε ένα διαφορετικό φως, σαν άλλος Προμηθέας», τονίζει στο Sputnik o τεχνολογικός και επιχειρησιακός αναλυτής Νίκος Αναγνωστόπουλος.

«Και αυτό, επειδή ο τρόπος που προτείνει για τις οικονομικές συναλλαγές, απέχει από το σύστημα των πολυεθνικών.

Την ίδια στιγμή, φέρνει ως παράδειγμα την αμερικανική αντίθεση για το Bitcoin του Facebook. «Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να διανοηθεί ότι κάποιος άλλος θα εκδίδει χρήμα πέρα από αυτή. Το αμερικανικό Κογκρέσο αντέδρασε απέναντι στην προσπάθεια του Facebook με τη Libra. Αμερικανοί βουλευτές τοποθετήθηκαν δημόσια εναντίον του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η έκδοση του Βίνικ σε Γαλλία και ΗΠΑ συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου στο Sputnik: «Συνταγματικά ανεπίτρεπτη» η 29μηνη κράτηση Βίνικ

Tags:
Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK