ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
0 02
Βρείτε μας

Μετά τον Βαρθολομαίο και ο Ιερώνυμος απάντησε αρνητικά στην πρόταση του πατριάρχη Ιεροσολύμων για σύναξη των προκαθήμενων της Ορθοδοξίας.

Δεν θα μεταβεί στη συνάντηση των Ορθόδοξων Προκαθήμενων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, όπως έκανε γνωστό σήμερα στο πλαίσιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Για τη σύναξη είχε ενημερώσει τον Ιερώνυμο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος με επιστολή του και όπως απάντησε ο Ιερώνυμος «η σύγκληση συναντήσεων και συνάξεων των Ορθοδόξων Προκαθημένων είναι κανονικό προνόμιο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου».

Σημειώνεται ότι, η συνάντηση προγραμματίζεται να γίνει στο Αμάν της Ιορδανίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος απάντησε στην πρόταση του πατριάρχη Ιεροσολύμων με αυστηρό ύφος, σχετικά με την πρωτοβουλία του να συγκεντρώσει τους προκαθήμενους των ορθόδοξων εκκλησιών για να συζητήσουν τις διαφορές τους σε σχέση με την αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη «Εκκλησία της Ουκρανίας».

Στην απάντησή του ο Βαρθολομαίος εκτιμά ότι ο Θεόφιλος ενήργησε εκτός γραμμής, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φως Φαναριού», η πρωτοβουλία του Ιεροσολύμων απέτυχε να κερδίσει την πλειοψηφία του Ορθοδόξου κλήρου, ακόμη και μεταξύ εκείνων που τάχθηκαν εναντίον της απόφασης του Βαρθολομαίου.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος δεν μνημόνευσε για πρώτη φορά στη λειτουργία της Κυριακής, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου δεν αναφέρθηκε επίσης όταν, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, η εκκλησιαστική χορωδία ευχήθηκε «χρόνια πολλά» σε όλους τους αρχιεπισκόπους.

Η μη αναφορά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά την πατριαρχική λειτουργία σημαίνει την παύση της ευχαριστιακής κοινωνίας με τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Προηγήθηκε τον Οκτώβριο, έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου αποφασίστηκε η αναγνώριση του δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη ουκρανική Εκκλησία και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Καμμένος: Η Ιερά Σύνοδος εγκλημάτησε αναγνωρίζοντας την παράνομη ουκρανική εκκλησία - Βίντεο

Ρωσικό ΥΠΕΞ για Πάιατ: Οι ΗΠΑ έχουν παίξει πολλές φορές το χαρτί της θρησκείας

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
Tags:
Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, σχισματική εκκλησία, ουκρανική εκκλησία, ουκρανικό, Ορθοδοξία, Οικουμενικός Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Ιερώνυμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK