12:15 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε «έμμεσες πιέσεις» για να χαρακτηριστούν κακουργήματα οι διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων στα επεισόδια στο Κουκάκι.

«Έμμεση πίεση» σε εισαγγελείς για να μετατρέψουν σε κακουργήματα τις πλημμεληματικές κατηγορίες κατά των 20 συλληφθέντων στα επεισόδια στο Κουκάκι, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Ο κ. Σεβαστίδης βάζει στο «στόχαστρο» υπουργούς και εκπροσώπους της αστυνομίας.

«Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από Υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών», ανέφερε.

Ο ίδιος στάθηκε στην κίνηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων που ζήτησαν πειθαρχικό έλεγχο για τους εισαγγελείς οι οποίοι άσκησαν τις πλημμεληματικές διώξεις σε βάρος των 20 κατηγορουμένων. Ο κ. Σεβαστίδης χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «εξωφρενική».

Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης υπογράμμισε ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς ενεργούν σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία της δικογραφίας και δεν ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία.

«Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία. Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας. Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κάλεσε τους δικαστικούς «να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων προχώρησε σε καταγγελία στον Άρειο Πάγο ζητώντας να μετατραπούν σε κακουργήματα τα αδικήματα που έχουν απαγγελθεί στους 20 συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Κουκάκι το προηγούμενο Σάββατο.

Για το θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι ο εισαγγελέας έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει το τηλεοπτικό υλικό από τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών με τσιμεντόλιθους.

«Υπάρχει και το τηλεοπτικό υλικό που μπορεί να το αξιοποιήσει και ο εισαγγελέας και το δικαστήριο. Είναι υποχρέωση και του εισαγγελέα και του δικαστηρίου να αξιοποιήσει όποιο υλικό προσκομιστεί προκειμένου να διαμορφώσει δικανική πεποίθηση την ώρα που θα γίνει το δικαστήριο», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ερωτηθείς εάν οι επιθέσεις με τσιμεντόλιθους είναι πλημμέλημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι έχει διαμορφωθεί πεποίθηση ότι «υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο».

Tags:
Ελληνική Αστυνομία, αστυνομικοί, αστυνομία, εισαγγελείς, δικαστές, επεισόδια, Κουκάκι, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK