00:11 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Σε δήλωση, με αφορμή την κράτησή του αλλά και την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προχώρησε ο Αλεξάντερ Βίνικ.

Ο  Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ, προχώρησε σήμερα σε δήλωση μέσω της δικηγόρου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο Βίνικ καταγγέλλει πως κρατείται 30 μήνες στην Ελλάδα χωρίς να κατηγορείται για τίποτα.

«Θέλουν να με εξοντώσουν για την τεχνογνωσία μου. Θέλουν το κεφάλι μου επί πίνακι, μόνο και μόνο για τις γνώσεις και τις τεχνολογικές μου ικανότητες. Υφίσταμαι βασανιστήρια και ψυχολογικό πόλεμο για να σπάσω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος καταγγέλλει πως δεν του επιτρέπουν να πάρει καθαρό αέρα και πως η τελευταία φορά που προαυλίστηκε, ήταν την παραμονή Πρωτοχρονιάς, «

«Είμαι στην 28η ημέρα απεργίας πείνας. Δεν ξέρω αν θα ξαναδώ τα παιδιά μου και τη σύζυγό μου. Σήμερα εμπόδισαν για 2 ώρες να έρθει στο θάλαμό μου συμβολαιογράφος για να ασκήσω τα δικαιώματά μου και να υπογράψω, όπως ζήτησα, πληρεξούσια για την άσκηση των δικαιωμάτων μου», σημειώνει.

Σχολιάζει ακόμη το ότι η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε ασχοληθεί με την υπόθεσή του, προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

«Έδωσε το κεφάλι μου επί πίνακι και τώρα την προτείνουν για Αρχηγό του Ελληνικού Κράτους. Τι ελπίδα έχω απέναντι σε τέτοιες εξουσίες, απέναντι στις Κυβερνήσεις ΗΠΑ και Γαλλίας; Δυο κρατών στα οποία δεν έχω πατήσει το πόδι μου, αλλά με θέλουν στο έδαφός τους για να με χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινο πολεμοφόδιο έναντι της χώρας μου, της Ρωσίας», υπογραμμίζει.

Τέλος ζητά την παρέμβαση όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας πως «σήμερα είμαι εγώ, αύριο θα είναι ένας από εσάς»

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin. Παραμένει φυλακισμένος επί 29 μήνες, χωρίς δίκη και καταδίκη, ενάντια στο Σύνταγμα, που αναφέρει ότι ο μέγιστος χρόνος δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 18 μήνες. Ξεκίνησε απεργία πείνας τον Νοέμβριο του 2018, επί 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του.

Μετά την απόφαση που υπέγραψε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης για έκδοσή του στη Γαλλία, ο Βίνικ ανακοίνωσε ότι ξεκινά ξανά απεργία πείνας. Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, μιλώντας στο Sputnik, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η υπέρβαση του ορίου κράτησης είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για «μη αποδεκτή απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ».

Tags:
Αλεξάντερ Βίνικ, Mr Bitcoin, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK