11:55 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 01
Βρείτε μας

Ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ έχασε 17 κιλά κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας που διανύει εδώ και 28 ημέρες στην ελληνική φυλακή, και η υγεία του χειροτερεύει, δήλωσε ο δικηγόρος του Βίνικ, Τιμοφέι Μουσάτοφ στο Sputnik.

«Επισκέφτηκα τον Αλεξάντερ στο νοσοκομείο (την Πέμπτη), επέμεινα να κάνει τις απαραίτητες επείγουσες ιατρικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι ο ήδη εξαντλημένος Αλεξάντερ έχει χάσει ακόμα 17 κιλά, η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε», δήλωσε ο Μουατόφ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας στη φυλακή. Ο ίδιος ο Αλεξάντερ Βίνικ ανέφερε ότι από τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 δεν του επιτρέπουν να πάρει καθαρό αέρα.

«Τα μέτρα ασφάλειας πια έχουν διπλασιαστεί, ο κανονισμός είναι εξαιρετικά αυστηρός. Η μητέρα του Αλεξάντερ έφτασε στην Αθήνα μαζί μου, δεν της επέτρεψαν να μείνει με τον γιο της ούτε για μισή ώρα. Αργότερα, προσπάθησαν να μας απομακρύνουν από τον θάλαμο και από το νοσοκομείο γενικά. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτό το θέμα και θα καταθέσουμε καταγγελίες», δήλωσε ο δικηγόρος.

«Προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή όχι μόνο στο γεγονός ότι κρατούν τον Αλεξάντερ σε συνθήκες που μπορούν να συγκριθούν με βασανιστήρια, αλλά και ότι η Ελλάδα προσπαθεί να το αποκρύψει», δήλωσε ο Μουσάτοφ.

«Την Πέμπτη εμπόδισαν τους δικηγόρους και τον συμβολαιογράφο να μπουν στον θάλαμο για να υπογράψει τα απαραίτητα έγγραφα για υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι απίστευτες παραβιάσεις. Σήμεραν καλέσαμε την αστυνομία και κάναμε παράπονα ότι δεν μπορούσαμε να μπούμε στον θάλαμο. Μόνο τότε μας άφησαν να μπούμε», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Ειδικοί στον κλάδο της πληροφορικής θα έρθουν, την επόμενη εβδομάδα, στην Ελλάδα, για να στηρίξουν τον Ρώσο Αλεξάντερ Βίνικ και θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου.

«Τη Δευτέρα, εκπρόσωποι της IT κοινότητας θα έρθουν στην Ελλάδα και θα οργανώσουν μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Μουσάτοφ.

Οι δικηγόροι αναμένουν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα εκφράσει την άποψή της για την υπόθεση.

«Αναμένουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα κάνει δηλώσεις για το θέμα, να εκφράσει τη θέση της», δήλωσε ο δικηγόρος.
Ο Μουσάτοφ δηλώνει βέβαιος ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εκδώσει τον Βίνικ μέσα στις επόμενες μέρες απευθείας στις ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν την έκδοση στο εγγύς μέλλον έτσι όπως την έχει προετοιμάσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα πρόσφατα γεγονότα, δηλαδή η πρόταση του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας (σ.σ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) δείχνει ότι η υπεράσπιση είχε δίκιο στις δηλώσεις της και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορούσε και δεν είχε δικαίωμα και δεν μπορεί πλέον να δικάσει τον Αλεξάντερ. Είναι υποχρεωμένη να υποβάλει αίτηση εξαίρεσης για τη συγκεκριμένη υπόθεση», δήλωσε ο Μουσάτοφ.

Τόνισε, επίσης, ότι υπήρχε απίστευτος αριθμός παραβιάσεων του νόμου, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης του Βίνικ στα ελληνικά δικαστήρια.

«Τόσες πολλές παραβιάσεις του νόμου, η έλλειψη σεβασμού για τους νόμους και για τη χώρα εκ μέρους των Ελλήνων αξιωματούχων προς ικανοποίηση των ΗΠΑ δεν είχε παρατηρηθεί και από τους ίδιους τους Έλληνες. Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός δημοσιευμάτων σχετικά με την υπόθεση και ειδικά για την παραβίαση των δικαιωμάτων», δήλωσε ο Μουσάτοφ.

Η προφυλάκιση για διάστημα πάνω από 18 μήνες απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος, ενώ ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει προθεσμία 30 μηνών.

«Η περίοδος κράτησης του Βίνικ τελειώνει στις 26 Ιανουαρίου, είναι Κυριακή, όποτε, στις 24 Ιανουαρίου απαιτείται εγγραφή για την απελευθέρωση του Βίνικ. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη. Ή θα εκδοθεί ή θα απελευθερωθεί, θα σταλεί στην πατρίδα του. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να βγει και σήμερα. Φύγαμε από εκεί χθες στις πέντε το απόγευμα και δεν είχαν λάβει κάποια απόφαση. Σήμερα, μπορεί να συνέλθει το συμβούλιο των δικαστών χωρίς τους δικηγόρους, χωρίς καν να τους ειδοποιήσουν, θα συζητήσουν το θέμα, θα προσποιηθούν ότι έχουν μελετήσει όλα τα στοιχεία που τους παρουσιάσαμε και έχουν μια αντικειμενική εικόνα της υπόθεσης, θα πάρουν μια απόφαση, και στη συνέχεια θα μπουν οι φύλακες στον θάλαμο του Αλεξάντερ, θα του δείξουν την απόφαση και θα τον απομακρύνουν προς κάποια άγνωστη κατεύθυνση», δήλωσε ο Μουσάτοφ.

Κατά τη γνώμη του, αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, παρά την απεργία πείνας που κάνει εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

«Οι γιατροί θα πουν ότι “θα φτάσει εκεί, θα αντέξει”. Μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Θεωρώ ότι το σχεδίαζαν να γίνει πριν το Σαββατοκύριακο, δίνοντάς μας χρόνο την Πέμπτη να υποβάλουμε έγγραφα και θα πάρουν την απόφασή τους την Παρασκευή», δήλωσε ο δικηγόρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπόθεση Βίνικ: Γιατί η Δύση επικήρυξε τον Mr Bitcoin

Γιατί η έκδοση του Βίνικ σε Γαλλία και ΗΠΑ συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Tags:
Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, δικαστήριο, Ρωσία, ΗΠΑ, έκδοση, δικηγόρος, Αλεξάντερ Βίνικ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK