01:06 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

«Ο βασικός στόχος των ελληνικών αρχών είναι να τον σπάσουν ή ακόμα και να τον σκοτώσουν, καθώς ο Βίνικ βρίσκεται σε απεργία πείνας για πάνω από 30 ημέρες».

Η υπεράσπιση του ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη καταγγελία κατά της Ελλάδας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανιστήρια, δήλωσε ο δικηγόρος Τιμοφέι Μουσατόφ στο Sputnik Τρίτη.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin.

«Έχοντας δοκιμάσει όλες τις δυνατότητες να υπερασπιστούμε τον Βίνικ στην Ελλάδα και αποτυγχάνοντας να βγάλουμε τα σωστά αποτελέσματα, έχουμε προσφύγει στη διεθνή άμυνα, υποβάλαμε έκκληση στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η επείγουσα έκκληση υποβλήθηκε σήμερα και είναι επίσης μια καταγγελία και μια έκκληση για λήψη μέτρων κατά της Ελλάδας σχετικά με το θέμα», δήλωσε ο Μουσατόφ, ο οποίος έχει παράσχει το κείμενο της καταγγελίας στο Sputnik.

Ακόμη, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι ενέργησε παράνομα και μάλιστα «σκότωσε» τον Βίνικ, απαγορεύοντάς του να επικοινωνεί με την οικογένειά του και να λαμβάνει ιατρική βοήθεια.

«Ο βασικός στόχος των ελληνικών αρχών είναι να τον σπάσουν ή ακόμα και να τον σκοτώσουν, καθώς ο Βίνικ βρίσκεται σε απεργία πείνας για πάνω από 30 ημέρες», πρόσθεσε ο Μουσατόφ.

Ο «Mr Bitcoin» παραμένει φυλακισμένος για διάστημα 30 μηνών, χωρίς να υπάρχει καταδικαστική απόφαση εναντίον του, και παρότι το ανώτατο όριο κράτησης αφορά τους 18 μήνες.

Το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε απόφαση για τη διαδοχική έκδοση του Ρώσου πολίτη αρχικά στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, προτού τέλους μεταφερθεί στη Ρωσία.

Στον απόηχο αυτής της απόφασης, ο Βίνικ ξεκίνησε νέα απεργία πείνας, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του και την έκδοση του στη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κωνσταντοπούλου για Βίνικ: Η ψυχολογική πίεση εναντίον του συνεχίζεται

Δικηγόρος Βίνικ: Θα γίνει απόπειρα έκδοσης στις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες

Tags:
κράτηση, Ελλάδα, Αλεξάντερ Βίνικ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK