19:06 16 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Αλεξάντερ Βίνικ (76)
0 40
Βρείτε μας

Βολές κατά ΗΠΑ, Γαλλίας και ελληνικής δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνήγορος του Βίνικ. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Ως μια από τις κορυφαίες υποθέσεις της επόμενης δεκαετίας χαρακτήρισε ο δικηγόρος Νίκος Κωνσταντόπουλος συνήγορος υπερασπισής του Mr Bitcoin, την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ.

«Εύχομαι να μη συμβεί τίποτα στον άνθρωπο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απεργία πείνας. ΗΠΑ και Γαλλία διώκουν τον Βίνικ για κάτι που δεν διώκεται στην Ελλάδα. Περιφρονείται και η διεθνής νομιμότητα, στη χώρα. Να μας δοθεί μια επίσημη εξήγηση γιατί καταπατώνται όλα, ώστε να γίνει η υπακοή σε κάποιες εντολές.

Έχοντας 45 χρόνια μάχιμης δικηγορίας στο ενεργητικό του θυμήθηκε μια αντίστοιχη υπόθεση όπου η Ελλάδα έδωσε ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην Ιταλία και στις ΗΠΑ που ζητούσαν την έκδοση ενός κρατουμένου».

«Πρόκειται για τον Μουρίτσιο Φολίνι. Δύο ελληνικές κυβερνήσεις αποφάσισαν να μην ικανοποιήσουν τα εξωτερικά αιτήματα. Πρόκειται για την κυβέρνηση Τζανετάκη το 1989 και την οικουμενική Ζολώτα, αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν τον εξέδωσε, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τον ήθελαν. Αποφάσισε η ελληνική πλευρά, να δικαστεί στην Ελλάδα και να εφαρμόσει τις αρχές μιας δίκαιης δίκης».

Παράλληλα, εξηγεί ότι η υπόθεση Βίνικ είναι ιδιαίτερη και ότι θα βλάψει τις ελληνορωσικές σχέσεις:

«Δεν είναι μια τυπική υποθεση η έκδοση Βίνικ. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την επίδειξη ενός πρωτοφανούς και αηδιαστικού παρεμβατισμού. Μετά από μεγάλο διάστημα ψυχρότητας στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, κατά την επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ έθεσε ως πρώτο θέμα την επελευθέρωση Βίνικ. Ο Έλληνας Υπουργός απάντησε ότι θα το κάνει. Η ρωσική κυβέρνηση είπε δημόσια ότι την κορόιδεψαν».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις έκδοσης του Βίνικ σε Γαλλία, ΗΠΑ, είπε ότι πρόκειται για «Αυτοεξευτελισμό της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία η τάση να ικανοποιούμε τέτοια αιτήματα».

Παράλληλα, ο έμπειρος νομικός τόνισε ότι πρόκειται για ακύρωση της εκτίμησης του πολίτη απέναντι στη δικαιοσύνη και τη δικαστική λειτουργία.

«Είναι πρωτοφανές να γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πίσω από την πλάτη των δικαστικών θεσμών. Απαράδεκτη η στάση των δικηγορικών συλλόγων. Θα έπρεπε να υπερασπιστούν το αγαθό της δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχει νόμιμο αίτημα έκδοσης του Βίνικ. Μπορούσε να επιλέξει την έκδοση στην πατρίδα του. Προκλητικό το ότι αποφασίζεται η έκδοση στη Γαλλία. Αδιανότητο τό ότι δεν εξηγείται η μη έκδοση του στη Ρωσία. Δεν έχει να κάνει μόνο με έναν άνθρωπο που βρίσκεται στα όρια της ζωής. Δεν γίνεται η μόνη γραμμή άμυνας του, να είναι η διακινδύνευση της ζωής του με απεργία πείνας».

Από τις βολές του δεν ξέφυγε και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

«Από πότε παραβιάζεται έτσι η δικαιοσύνη από πρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου. Πως γίνεται να παίρνει την υπόθεση από τα χέρια του ανωτάτου δικαστή, να τη διαγράφει από το πινάκιο και να επισπεύδει την διαδικασία;».
Θέμα:
Αλεξάντερ Βίνικ (76)
Tags:
Ρωσία, ΗΠΑ, Αλεξάντερ Βίνικ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK