06:44 08 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε συνάντηση με εκπροσώπους των νησιών του βορείου Αιγαίου όπου χθες πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις.

Την κατάλυση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειες για τους διαμένοντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου σημειώνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που ζητά τη λήψη μέτρων επειγόντως.

Μετά από επίσκεψη κλιμακίου της στη Σάμο, η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι περιορισμένες ως ανύπαρκτες οι υπηρεσίες που πρέπει βάσει νόμου και Συντάγματος να διασφαλίζει ένα κράτος δικαίου. Και το προσωπικό των υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής και Ασύλου απασχολείται σε διαρκώς επιβαρυνόμενες συνθήκες.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προστασία των ανηλίκων, διαπιστώνει ότι «δεν διαθέτουν την επιβαλλόμενη προστασία από δημόσιους επιτρόπους», ενώ σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες.

Τονίζεται ότι ενώ «το ΚΥΤ σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία έως 648 ατόμων, σήμερα εντός και πέριξ αυτού διαβιώνουν σε κοντέινερ, σκηνές και αυτοσχέδια παραπήγματα 7.208 άνθρωποι (σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία)». 

Χαρακτηρίζει «αδήριτη ανάγκη» την άμεση λήξη του εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά προκειμένου, εκτός των άλλων, «να γίνει στοιχειωδώς διαχειρίσιμη η μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και το σύστημα διεθνούς προστασίας εν γένει».

Τονίζει επίσης ότι «κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων όλων των φορέων, δηλαδή τόσο των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, όσο και όλων όσων δραστηριοποιούνται στο πεδίο, είναι ότι οι δομές κλειστού τύπου δεν αποτελούν λύση αλλά ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας τάξης».

Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), αποτελούμενο από το Γιάννη Ιωαννίδη, Αντιπρόεδρο, τους Φοίβο Ιατρέλλη και Σπύρο Απέργη, μέλη, και την Εύα Τζαβαλά, επιστημονική συνεργάτιδα της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη υπήρξε συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, με εκπροσώπους των νησιών του βορείου Αιγαίου όπου χθες πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου

Μεταναστευτικό: Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε Λέσβο, Χίο και Σάμο - Βίντεο

Tags:
Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μεταναστευτικό, Σάμος, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK