09:03 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (306)
0 0 0
Βρείτε μας

Για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας μίλησε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ από το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude».

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ έδωσε συνέντευξη στο ελικοπτεροφόρο «Dixmude» με αφορμή τον κατάπλου του στο λιμάνι του Πειραιά, για να λάβει μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος.

Παράλληλα, καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και χαρακτήρισε «ψευτοσυμφωνία» το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Η Γαλλία ενδιαφέρεται πολύ για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ειδικότερα στο θέμα της 'Αμυνας, και ακόμα περισσότερο λόγω αυτών που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν συνεχείς επαφές ανάμεσα στα υπουργεία 'Αμυνας και στα Γενικά Επιτελεία των δύο χωρών και προσδοκούμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Γαλλία επιθυμεί πάντοτε να προσφέρει την βοήθεια της στην Ελλάδα και βεβαίως όλοι γνωρίζετε πόσο σημαντικός εταίρος είναι για μας η Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μεζονάβ.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις διάφορες απειλές οι οποίες μπορεί να υπάρξουν.

«Ο ρόλος της Γαλλίας στο πλευρό της Ελλάδας είναι γνωστός, είναι ένας παλιός ρόλος και έχω να σας θυμίσω ότι πρόσφατα υπεγράφη μια σημαντική σύμβαση ανάμεσα στις δύο χώρες για τον εκσυγχρονισμό των Mirage και σύντομα θα υπογράψουμε μια παρόμοιου τύπου συμφωνία για ελικόπτερα NH90 και όπως γνωρίζετε οι χώρες μας είναι σε συζητήσεις για την ενδεχόμενη πώληση δυο νέων φρεγατών. Σκοπός μας είναι πάντα να βοηθήσουμε την Ελλάδα μετά τα δέκα χρόνια αυτών των δυσκολιών που αντιμετώπισε, ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να καταστήσει σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έτσι υπάρχει εντατικοποίηση των επαφών σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο της άμυνας», σημείωσε.

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και για το θέμα της Λιβύης, ο κ. Μεζονάβ σημείωσε πως πρέπει να μελετηθούν οι πρωτοβουλίες μπορούν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί αυτή η συμπεριφορά.

«Εμείς οι Γάλλοι, δια στόματος του Προέδρου μας Εμανουέλ Μακρόν, έχουμε δηλώσει ότι είναι άκυρο και δεν ισχύει. Είναι μια σαφής παραβίαση του Δικαίου της θάλασσας, μια ψευτοσυμφωνία εις βάρος κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οπότε την θεωρούμε ως μη γενόμενη και πλήρως και απερίφραστα καταδικαστέα», ανέφερε σχετικά με το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Για την παρουσία του «Dixmude»  ο Γάλλος πρέσβης τόνισε ότι δείχνει το ενδιαφέρον της Γαλλίας να είναι παρούσα σε αυτό το κομμάτι του κόσμου.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η Γαλλία σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει και άλλο τις ενέργειες της, ο κ. Μεζονάβ δήλωσε:

«Θα σταθούμε στο πλάι όλων των εθνών που θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά. Δεν θα μιλήσω για μια ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά εμείς θα είμαστε στο πλευρό όλων των συμμάχων, που θεωρούν αυτή την κατάσταση μη αποδεκτή».
Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (306)
Tags:
συμφωνία, πρέσβης, Ελλάδα, Λιβύη, Τουρκία, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK