23:27 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο στην Ελλάδα (EASO) και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος υπέγραψαν συμφωνία έδρας για τη φιλοξενία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στη χώρα μας.

Διπλασιάζεται το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο στην Ελλάδα αλλά αυξάνεται και η χρηματοδότησή της στη χώρα.

Αυτό περιλαμβάνεται στην συμφωνία έδρας για τη φιλοξενία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, που υπεγράφη μεταξύ της εκτελεστικής διευθύντριας της EASO, Νίνα Γκρέγκορι και του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου,  

Συγκεκριμένα το προσωπικό που απασχολεί στην Ελλάδα η υπηρεσία αυξάνεται από 500 άτομα στα 1.000 και η χρηματοδότηση αυξάνεται κατά 30%.

Έτσι για το 2020 θα ανέλθει στα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία, που αναμένεται να κυρωθεί από τη Βουλή, παρέχει νομική και διοικητική σαφήνεια στο καθεστώς της EASO στη χώρα, η οποία ήδη με επιχειρησιακό σχέδιο που υπέγραψε με την Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει την ενίσχυση της επιχειρησιακής της παρουσίας στη χώρα. 

Το προσωπικό της EASO (χειριστές υποθέσεων, προσωπικό υποστήριξης πεδίου, προσωπικό υποδοχής, υπαλλήλους έρευνας της Αρχής Προσφυγών, διερμηνείς και διοικητικό προσωπικό) θα εργαστεί προς υποστήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου, της Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου, της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και της Αρχής Προσφυγών.

Ο αριθμός των χειριστών υποθέσεων στα νησιά θα διπλασιαστεί (από περίπου 100 σε 200) ενώ στην ενδοχώρα θα τριπλασιαστεί (από περίπου 30 σε 100).

Το προσωπικό θα εγκατασταθεί και σε οκτώ νέες θέσεις στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα εκτός από 36 σημεία που βρίσκεται ήδη σε όλη τη χώρα.

Η εκτελεστική διευθύντρια του EASO, Νίνα Γκρέγκορι, σε δηλώσεις της προς τα ΜΜΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι η συμφωνία «δεν είναι μια τυπική διαδικασία, έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς ενισχύεται η παρουσία και συμβολή του EASO στις ελληνικές προσπάθειες».
Tags:
χρηματοδότηση, Γιώργος Κουμουτσάκος, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύστημα ασύλου, Ελλάδα, Προσφυγικό, άσυλο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK