00:21 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην παρουσίαση των Πρακτικών της διεθνούς ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

«Εθνικό στόχο» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,  τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην παρουσίαση των Πρακτικών της διεθνούς ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μουσείο της Ακρόπολης.  

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα όσα είχε επισημάνει κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης ημερίδας τον Απρίλιο του 2019 και επανέλαβε ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα.

Πρόσθεσε δε ότι η αιτία για την οποία αγωνίζεται η Ελλάδας είναι θεσμικώς δίκαιη και ηθικώς επιβεβλημένη, στο όνομα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

«Κατά κοινή πλέον ομολογία, ο Παρθενώνας συμβολίζει, με ανεπανάληπτο μάλιστα τρόπο, την αφετηρία και την κοιτίδα του εν γένει δυτικού πολιτισμού, συγκεκριμένα δε, την αφετηρία και την κοιτίδα τόσο των πνευματικών μας καταβολών, όσο και των θεσμικών πυλώνων της Δημοκρατίας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Ανέφερε ακόμη ότι είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι τα Γλυπτά ανήκουν, δικαιωματικώς και πολιτισμικώς, στον Παρθενώνα και στα Μνημεία του.

«Και τούτο διότι χωρίς τα Γλυπτά αυτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μιαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας του Έλγιν, που καλύπτεται εδώ και πάνω από δύο αιώνες εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου υπό την λεοντή μιας, δήθεν, “αρχαιολατρίας”, η οποία πλήττει ευθέως την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, δεν μπορεί να συμβολίσει και, επέκεινα, να εκπέμψει προς την Ανθρωπότητα το αιώνιο, αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί», σημείωσε.

Χαρακτήρισε τέλος «μίζερη» και εντελώς ανάξια της παράδοσης της Μεγάλης Βρετανίας τη  στάση των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου σήμερα, οι οποίοι, όπως είπε, αναδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων ως προς την υπεράσπιση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του κοινού πολιτισμού αλλά και αμετανόητοι συνεργοί του «εγκληματικού πολιτιστικού ανοσιουργήματος του Έλγιν».

Tags:
Βρετανικό Μουσείο, μουσείο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Βρετανία, Ελλάδα, γλυπτά παρθενώνα, Προκόπης Παυλόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK