ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σεμινάρια του προγράμματος «MindUp» από το ίδρυμα της ηθοποιού Γκόλντι Χον, στη Σκιάθο προκάλεσαν την αντίδραση της Εκκλησίας που κάνει λόγο για πρακτικές «ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Πίστη».

Την αντίδραση της Εκκλησίας προκάλεσαν σεμινάρια του προγράμματος «MindUp» που διοργανώθηκαν στη Σκιάθο από το ίδρυμα της ηθοποιού Γκόλντι Χον, με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου

Το επίμαχο σεμινάριο διοργανώθηκε το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την περιγραφή που δίνεται, πρόκειται για «Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης» και απευθύνεται σε δασκάλους.

Μια μέρα νωρίτερα, όμως, στις 31 Ιανουαρίου, η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται και η Σκιάθος, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Χριστιανούς να απέχουν από τις δραστηριότητες αυτές καθώς οι τεχνικές που διδάσκονται είναι «ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Πίστη», όπως αναφέρεται.

«Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος πληροφορήθηκε από τον διαδικτυακό τύπο, σχετικά με την διεξαγωγή σεμιναρίου προγράμματος “MindUp” εντός των ορίων της εκκλησιαστικής ευθύνης της, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, απευθύνεται μεν σε εκπαιδευτικούς, αλλά έχει στόχο να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών», αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας.

Ακολούθως, το ανακοινωθέν παραθέτει σειρά πληροφοριών από την Αντιαιρετική Υπηρεσία προς τους πιστούς.

Αναλυτικά, όπως σημειώνεται, η Ιερά Μητρόπολη «σέβεται το αγαθό της ελευθερίας, με το οποίο επροίκισε ο Θεός τον άνθρωπο και αναγνωρίζει στον καθένα το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Διδάσκει προς όλους την αγάπη και είναι αντίθετη με την μισαλλοδοξία».

Επίσης, «έχει υποχρέωση να κηρύσσει την Αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να προστατεύει τα μέλη της από τις πλάνες των αιρετικών παραφυάδων και των εξωχριστιανικών θρησκευτικών δοξασιών, οι οποίες συχνότατα δεν αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, αλλά, προκειμένου να έχουν οπαδούς, παραπληροφορούν εκείνους, στους οποίους στοχεύουν και απευθύνονται. Στην εποχή μας μάλιστα παρουσιάζονται και ως μέθοδοι που χαρίζουν στον αγχωμένο άνθρωπο ευεξία και ψυχοσωματική υγεία».

Συνεχίζοντας, η Ιερά Μητρόπολη στρέφεται κατά των τεχνικών «MindUp» σημειώνοντας τα εξής:

«Οι τεχνικές και πρακτικές «MindUp» και «mindfulness», οι οποίες προβάλλονται αυτές τις ημέρες στα όρια της Μητροπόλεώς μας, διδάσκονται σε εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας και διαφημίζονται ότι τονώνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών, τα βοηθούν να διαχειριστούν το άγχος τους (τα παιδιά του Δημοτικού!), τόσο στην τάξη, όσο και έξω από αυτήν, έχουν ως αφετηρία τις βουδιστικές θρησκευτικές δοξασίες και πρακτικές διαλογισμού! Παρά τα όσα υπόσχονται οι τεχνικές αυτές δεν είναι απαλλαγμένες κινδύνων και σε επί μέρους παραμέτρους, ενσωματώνουν έτι περαιτέρω πρακτικές ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Πίστη! Ακόμη, αποσιωπώνται δυσάρεστες καταστάσεις και παρενέργειες από την χρήση τους, παρ’ ότι έχουν επισημανθεί και καταγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία».

Ως εκ τούτου, «συνιστάται στους Ορθοδόξους Χριστιανούς να απέχουν από τις δραστηριότητες του εν λόγω σεμιναρίου και από την χρήση της πρακτικής διαλογισμού, που επιχειρούν να εισέλθουν και στον χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης».

Καταλήγοντας, η Ιερά Μητρόπολη συνιστά στους Ορθοδόξους Χριστιανούς να απέχουν από τις δραστηριότητες του σεμιναρίου αλλά και από τη χρήση της πρακτικής διαλογισμού.

«Εξωχριστιανικές θρησκευτικές δοξασίες, όσο ωφέλιμες και χρήσιμες και αν διαφημίζονται, αφού παρουσιάζονται ως anti-stress πρακτικές, ουδεμία συμβολή μπορεί να έχουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και μάλιστα παιδιών», υπογραμμίζεται, σημειώνοντας ότι το άγχος αντιμετωπίζεται με «χαρούμενη εμπιστοσύνη και αφοσίωση στον αληθινό Θεό» και τη συμμετοχή στην Εκκλησία.

Τι είναι το «MindUp»

Το MindUP είναι πρόγραμμα εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών μέσω ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής τους, τόσο στο σχολείο όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Σεμινάριο για το πρόγραμμα διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο νησί της Σκιάθου,μετά από συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», του δήμου Σκιάθου και τους διεθνούς Ιδρύματος Goldie Hawn.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης και του νησιού, ενώ το Ίδρυμα Goldie Hawn εξέφρασε την ελπίδα να είναι η πρώτη από πολλές ακόμα MindUP εκπαιδεύσεις για σχολεία στην Ελλάδα.

Σε δήλωση για την εκδήλωση στη Σκιάθο προχώρησε μάλιστα η ηθοποιός Γκόλντι Χον:

«Είμαι ενθουσιασμένη που το MindUP θα διδαχθεί στην αγαπημένη μου Σκιάθο. Ήταν ένα όνειρο της δικής μου εδώ και πολλά χρόνια και τώρα ο νέος μας Δήμαρχος Θοδωρής Τζούμας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» το έκανε δυνατό. Έχουν το καλύτερο ενδιαφέρον των παιδιών της Σκιάθου, την ψυχική τους υγεία και την ευτυχία να ανθίσουν στο σχολείο και στη ζωή. Πολλή αγάπη και ευλογία σε όλους σας», ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Η εκούσια έκτρωση είναι φόνος – Η Εκκλησία δεν την αποδέχεται

Αινιγματική δήλωση από Ιερώνυμο: «Θα ήθελα να μιμηθώ τον Αμβρόσιο που παραιτήθηκε την κατάλληλη ώρα»

Tags:
αντιδράσεις, Εκκλησία της Ελλάδος, βουδιστής, σεμινάριο, Σκιάθος, Εκκλησία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK