22:24 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνταγματική και νόμιμη είναι η κατάργηση για τους συνταξιούχους του Δημοσίου των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος αδείας, υποστήριξε ενώπιον της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Επίτροπος Επικρατείας Αντώνιος Νικητάκης.

Για την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους Δημοσίου απεφάνθη ο Επίτροπος Επικρατείας Αντώνιος Νικητάκης ενώπιον της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο κ.Νικητάκης, σύμφωνα με το skai.gr υποστήριξε πως οι εν λόγω περικοπές έγιναν για λόγους γενικότερου δημόσιου συμφέροντος.

Πρόεδρος της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σήμερα ήταν ο Ιωάννης Σαρμάς, με τις απόψεις του δημοσίου να αναπτύσσονται από νομικούς συμβούλους του κράτους, που υποστήριξαν ότι οι περικοπές των δώρων για τους συνταξιούχους του δημοσίου υπήρξαν νόμιμες και συνταγματικές, όπως το ίδιο υποστήριξαν και για την κατάργηση του επιδόματος αδείας.

Συγκεκριμένα, στην μείζονα Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συζητήθηκε το ζήτημα της αναγνώρισης υποχρέωσης του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει αποζημίωση, με τον νόμιμο τόκο του 6% ,  για αποκατάσταση της ζημίας την οποία  υποστηρίζουν ότι υπέστησαν οι συνταξιούχοι, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 31.12.2018, από την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας.

Ακόμη , οι συνταξιούχοι ζητούν να τους επιδικαστεί σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες  και το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστησαν από το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων αυτών.

Ο συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι περικοπές έρχονται σε αντίθεση με σωρεία συνταγματικών διατάξεων του Συντάγματος, όπως τα άρθρα περί ισότητας των πολιτών, της αρχής της ασφάλειας του δικαίου και του κράτους δικαίου, της αρχής της διακρίσεως των εξουσιών, του κατοχυρωμένου δικαιώματος της ακροάσεως κ.α.

Επίσης, σημειώνουν ότι η κατάργηση είναι αντίθετη στο  άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η απόφασή της Ολομελείας  θα εκδοθεί μέσα τους επόμενους μήνες προκειμένου να επιλύσει τα θέματα που έχουν τεθεί.

Να σημειωθεί πως και το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποφάσεις τους έκρινε ότι νομίμως έχουν περικοπεί δώρα και επιδόματα και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Tags:
δώρο Πάσχα, Πάσχα, Χριστούγεννα, δώρα, Ελεγκτικό Συνέδριο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK