03:18 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι αρμόδιες αρχές πλέον διερευνούν τον τρόπο που έφτασε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφέρεια Σερρών εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, με τις αρμόδιες αρχές να διερευνούν τον τρόπο που έφτασε στην Ελλάδα.

Όπως σχολιάζει στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, η συγκεκριμένη εκμετάλλευση δεν βρίσκεται κοντά σε μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ζωική νόσος να μεταδόθηκε από αγριόχοιρο.

«Υπήρξε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα από χθες στο Νομό Σερρών. Κινήθηκε άμεσα η διαδικασία. Υπάρχει το πρωτόκολλο των εκτάκτων αναγκών που πρέπει να ακολουθηθεί. Η Περιφέρεια έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Είμαστε προετοιμασμένοι, ενώ έχουν δημιουργηθεί οι προβλεπόμενες ζώνες από το νόμο που αφορά τις έκτακτες ανάγκες για την αφρικανική πανώλη. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει δειγματοληψία σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τη μονάδα όπου βρέθηκε το κρούσμα. Ευτυχώς το σημείο είναι τέτοιο που δεν βρίσκεται στην ίδια περιοχή και σε αυτή την απόσταση ζωικό κεφάλαιο», δήλωσε.

Η ζωική νόσος, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι απίθανο να έφτασε από τη Βουλγαρία, διευκρίνισε ωστόσο ότι βρίσκονται σε ισχύ τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί και περιλαμβάνουν τη λειτουργία ειδικών ψεκαστήρων στον Προμαχώνα για τις νταλίκες και τα μεγάλα φορτηγά που περνούν από τα σύνορα, αλλά και την ενεργοποίηση ομάδων κυνηγών καταστολής που βγαίνουν για να σκοτώνουν τους αγριόχοιρους ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους.

«Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, μπορεί να επηρεάσει την κτηνοτροφία, όμως το διαχειριζόμαστε», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Tags:
Σέρρες, μετάδοση, ζώα, ασθένεια, γουρούνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK