12:37 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, το πρώτο κρούσμα της οποίας εντοπίστηκε στις Σέρρες, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Στη διαβεβαίωση ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στην Ελλάδα, εντοπίστηκε σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα στη Νιγρίτα Σερρών. 

Ο κ. Βορίδης έκανε γνωστό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Στρατάκο και κλιμάκιο της γενικής διεύθυνσης Κτηνιατρικής μαζί με πέντε καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας μεταβαίνουν στην περιοχή για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών. 

Μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκεται και επιδημιολογική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε η νόσος στη χώρα μας. 

Ο υπουργός ανέφερε πως η πρώτη εξέταση του κρούσματος έγινε στις 3 Φεβρουαρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και δείγμα στάλθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, όπου την Τρίτη επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα.  

Αναφέρθηκε επίσης στο σχετικό πλαίσιο που ρυθμίζει το ζήτημα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων σημειώνοντας, ωστόσο, πως προέχει η διασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. 

Μέτρα για τον περιορισμό της νόσου

Προκειμένου να περιοριστεί και να εξαλειφθεί η νόσος έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο που προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • ακριβή περιγραφή της περιοχής,
  • άμεση θανάτωση όλων των ζώων στην εκτροφή της οποίας εντοπίστηκε το κρούσμ
  • άμεση απογραφή των χοίρων
  • επιβεβαίωση στοιχείων για όλες τις εκτροφές, καταγεγραμμένες και μη
  • τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων.

Τέλος, ο υπουργός πρόσθεσε πως για 40 μέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα στα μετακινήσεις και σε ακτίνα 10 χλμ από τη συγκεκριμένη εκτροφή, ενω αποφασίστηκε: 

  1. η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων
  2. η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
  3. η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.
Tags:
νόσος, πρόληψη, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γουρούνια, γουρούνι, Μάκης Βορίδης, αφρικανική πανώλη των χοίρων
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK