15:27 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τον Αύγουστο υπεγράφη η απόφαση απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως συνέχεια της διάταξης που ψηφίστηκε για το ασυμβίβαστο της θέσης της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αξιωμάτων στο κυβερνητικό επιτελείο.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πρόκειται να συζητηθούν σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις που είχαν καταθέσει η Βασιλική Θάνου και τρία ακόμη πρώην μέλη της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τις οποίες ζητούν ακύρωση των αποφάσεων με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.

Πέρα από την κ. Θάνου (πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού) στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η πρώην αντιπρόεδρος Άννα Νάκου, καθώς και τα μέλη Νικόλαος Ζευγώλης και Ιωάννης Παύλοβιτς.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν στις αιτήσεις τους σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου, το οποίο προβλέπει ο νόμος 4623/2019 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, παραβιάζει διατάξεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας.

Κάνουν επίσης λόγο για φωτογραφική ρύθμιση της κυβέρνησης, με στόχο την αντικατάστασή του, ενώ ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τον ορισμό νέου προέδρου (Ιωάννης Λιανός) και αντιπροέδρου (Καλλιόπη Μπενετάτου) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η απομάκρυνση Θάνου και οι αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο υπεγράφη η απόφαση απομάκρυνσης της κ. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως συνέχεια της διάταξης που ψηφίστηκε για το ασυμβίβαστο της θέσης της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αξιωμάτων στο κυβερνητικό επιτελείο.

Η σχετική διάταξη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κ. Θάνου, η οποία είχε κάνει λόγο για απόφαση που «αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο και το ελληνικό Σύνταγμα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε απαντήσει ότι «η κ. Θάνου μπορεί να προσφύγει δικαστικά σε όπου όργανο νομίζει», αλλά «δεν υπάρχει νομικός τρόπος για να γυρίσει στη θέση της».

Tags:
Συμβούλιο της Επικρατείας, ΣτΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK