00:05 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά ζουν σε μικρές σκηνές εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή ζεστό νερό.

Να επιταχύνει τα σχέδιά της για τη μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού αιτούντων άσυλο σε κατάλληλα καταλύματα στην ενδοχώρα, ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από την κυβέρνηση, ενώ υπογραμμίζει τις κακές συνθήκες στις οποίες διαβιούν.

Η Ύπατη Αρμοστεία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στις μεταφορές και την εύρεση γρήγορων λύσεων για να αυξηθεί η δυνατότητα υποδοχής.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη στη Γενεύη: «χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά ζουν αυτή τη στιγμή σε μικρές σκηνές εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή ζεστό νερό. Οι συνθήκες υγιεινής είναι επισφαλείς. Τα προβλήματα υγείας αυξάνονται. Παρά την αφοσίωση των επαγγελματιών υγείας και των εθελοντών, πολλοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γιατρό, γιατί το ιατρικό προσωπικό είναι ελάχιστο στα κέντρα υποδοχής και τα νοσοκομεία της περιοχής. Οι κακές συνθήκες και η μακρόχρονη αναμονή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου δημιουργούν φόβο και αγωνία στους αιτούντες άσυλο».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο είναι οικογένειες και το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών, ενώ πάνω από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν αυτή τη στιγμή στα κέντρα υποδοχής των πέντε νησιών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους.

Υπογραμμίζει παράλληλα την ανάγκη για συνεχή ευρωπαϊκή στήριξη σε επίπεδο πόρων, τεχνογνωσίας και αλληλεγγύης για να ενισχυθεί η ανταπόκριση της Ελλάδας.

«Να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών»

Όπως επισημαίνει, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών κινήθηκαν σε χαμηλότερο ποσοστό από εκείνες του 2015 και του 2016 που έφτασαν στις ακτές των ελληνικών νησιών ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Ωστόσο, «οι περίπου 59.000 θαλάσσιες αφίξεις το 2019, σε συνδυασμό με τις μακρόχρονες διαδικασίες ασύλου, έχουν οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση των συνθηκών» επισημαίνει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Σχολιάζοντας την ένταση που δημιουργήθηκε στα νησιά τις τελευταίες ημέρες, η Ύπατη Αρμοστεία, επισημαίνει την ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών μέσα από αποφασιστική και συντονισμένη κυβερνητική δράση, με την ισχυρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μητσοτάκης: Τα θαλάσσια σύνορά μας φυλάσσονται - Κάποιες ΜΚΟ δεν ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους

Tags:
αιτούντες άσυλο, μετανάστες, πρόσφυγες, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μεταναστευτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK