05:05 03 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα προσφύγων αλλά και το πότε αυτά θα λειτουργήσουν αποκάλυψε ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων προσφύγων προανήγγειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως στόχος είναι τα κέντρα αυτά να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως είπε, η κατασκευή και λειτουργία των κέντρων αυτών κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου και οι επιστροφές αλλά και για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. 

Ακόμη, έκανε γνωστό πως οι σημερινές ανοιχτές δομές θα κλείσουν ενώ διευκρίνισε πως οι άνθρωποι που θα φιλοξενούνται εκεί θα έχουν την ημέρα δικαιώματα εξόδου με βάση τους κανόνες, ωστόσο το βράδυ τα κέντρα θα κλείνουν.

Τα συγκεκριμένα κέντρα που θα φτιαχτούν σε πέντε νησιά θα διαθέτουν συνολικά 20.000 θέσεις ενώ οι πρόσφυγες, όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση, θα παραμένουν σε αυτά μέχρι τρεις μήνες.

Παράλληλα, στους στόχους της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η ενίσχυση των επιστροφών προκειμένου να επιστρέφονται 200 άτομα την εβδομάδα.

Σχολίασε δε πως η Τουρκία, προς στιγμήν, συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει ώστε να μπορούν να γίνονται επιστροφές και μεταναστών, που έχουν περάσει στην Ηπειρωτική Ελλάδα, ειδικά προς το Αφγανιστάν.

Τέλος, δήλωσε πως συνολικά οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα αυτή τη στιγμή, είτε έχοντας  άσυλο είτε αιτούντες άσυλο ανέρχεται στις 150 χιλιάδες ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στα νησιά οι πιο πολλοί είναι Αφγανοί και όχι Σύροι.

Tags:
αιτούντες άσυλο, άσυλο, Χίος, Λέσβος, Αιγαίο, νησιά, φιλοξενία, hotspot, πρόσφυγες, Νότης Μηταράκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK