09:18 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιτάσσει χώρους σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου με την έκδοση της ανάλογης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακίνητα και εκτάσεις σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου επιτάσσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία κλειστών δομών και τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η επίταξη των εκτάσεων θα γίνει με έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με την επίμαχη ΠΝΠ, η κυβέρνηση, εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής:

«Να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Οι χώροι που επιτάσσονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης, κ. Μηταράκη, επιτάσσονται οι εξής εκτάσεις για κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο:

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου. 

Αντίστοιχες δομές θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, δίπλα σε υφιστάμενες. Οι νέες δομές θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα:

  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού 

Ανακοινώνοντας την έκδοση της ΠΝΠ, ο κ. Πέτσας μίλησε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων αξόνων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Οι τέσσερις άξονες είναι οι εξής:

  1. Φύλαξη των συνόρων μας.
  2. Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
  3. Αυξημένες επιστροφές.
  4. Κλειστές δομές.
«Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει η ανάληψη στοχευμένων δράσεων «για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα, υπήρξε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε το αίτημα του κ. Μουτζούρη που ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά και κυρίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια.

«Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Όπως διευκρίνισε, ελεγχόμενες κλειστές δομές «σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων».

«Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Tags:
κτίρια, αγροτικές εκτάσεις, Αιγαίο, Ανατολικό Αιγαίο, μεταναστευτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK