18:42 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να αλλάξει ένας πολίτης το επώνυμο του οριοθέτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του.

Νόμιμους, σοβαρούς και τεκμηριωμένους λόγους που να καθιστούν αναγκαία την αλλαγή πρέπει να έχει ένας πολίτης, προκειμένου να αλλάξει το επώνυμό του, σύμφωνα με το ΣτΕ.

Σε συνεδρίασή του και εξετάζοντας συγκεκριμένη υπόθεση, το ΣτΕ έκρινε ότι παιδί που γεννήθηκε εκτός γάμου, το οποίο όμως αναγνωρίστηκε στην συνέχεια από τον φυσικό του πατέρα και έλαβε το επώνυμό του, μπορεί να λάβει το επώνυμο του άνδρα με τον οποίο η μητέρα του ακολούθως παντρεύτηκε, με τους τρεις να διαμένουν στο ίδιο σπίτι.

Πρόκειται για υπόθεση η οποία σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατόπιν άρνησης δημάρχου στη Δυτική Μακεδονία να αποδεχθεί την αλλαγή επωνύμου παιδιού.

Σημειώνεται ότι στην αλλαγή επωνύμου εμπλέκονται ο υπουργός Εσωτερικών, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος.

Ο ανήλικος γεννήθηκε το 2006 εκτός γάμου, με τον φυσικό του πατέρα του ένα μήνα μετά τη γέννηση να το αναγνωρίζει με συμβολαιογραφική πράξη.

Συναινετικά ο ανήλικος έλαβε το επώνυμο του φυσικού του πατέρα, ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα η μητέρα του παιδιού παντρεύτηκε με τρίτο πρόσωπο, το οποίο βαρύνεται με τη διατροφή του ανηλίκου.

Η μητέρα ζήτησε την αλλαγή του επωνύμου του παιδιού, προκειμένου να φέρει τον συνδυασμό του δικού της επωνύμου και του συζύγου της αντί του πατρικού επωνύμου, επικαλούμενη ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους, κάνοντας παράλληλα λόγο για έλλειψη επικοινωνίας του φυσικού πατέρα με το παιδί.

Στο αίτημα αλλαγής επωνύμου, ο δήμαρχος απάντησε ότι δεν έχει αρμοδιότητα καθώς υπάρχει ήδη δήλωση των γονέων.

Η μητέρα εν συνεχεία προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, με το ΣτΕ να αποφαίνεται ότι η αλλαγή επωνύμου προϋποθέτει συγκεκριμένους και σοβαρούς λόγους.

Κατά τους συμβούλους Επικρατείας, η αλλαγή επωνύμου αναγνωρισθέντος ή υιοθετηθέντος τέκνου υπάγεται στις αρμοδιότητες του δημάρχου, συνεπώς – σύμφωνα με το ΣτΕ - ο δήμαρχος δεν άσκησε την αρμοδιότητά του. Ως εκ τούτου, ακύρωσε την απόφασή του, αναπέμποντας σε αυτόν το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι υποψήφιοι για τη θέση προέδρου και αντιπροέδρου του ΣτΕ

The Mall Athens: Κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Tags:
Συμβούλιο της Επικρατείας, ΣτΕ, Δικαιοσύνη, όνομα, αλλαγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK