07:16 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός (2116)
0 01
Βρείτε μας

Ο νέος φονικός κορονοϊός δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του στην Ελλάδα, όμως έχει σημάνει συναγερμός για αρκετά ύποπτα κρούσματα. Ποια είναι αυτά;

Ο νέος κορονοϊός, που εκδηλώθηκε στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους με πάνω από 42.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης σε περισσότερες από 20 χώρες, έχει σημάνει σε αρκετές περιπτώσεις συναγερμό και στην Ελλάδα.

Στις 22 Ιανουαρίου ο πρώτος συναγερμός για κορονοϊό

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, σημειώθηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα μικρό παιδί από την Κίνα, το οποίο ταξίδεψε στην χώρα μας από την Κίνα, μαζί με την οικογένειά του.

Οι αρχές του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» διαπίστωσαν ότι το μικρό παιδί είχε υψηλό πυρετό, με αποτέλεσμα οι ιατρικές αρχές να τεθούν σε επιφυλακή. 

Αμέσως δόθηκε εντολή στον παιδίατρο του αερολιμένα να προχωρήσει σ’ έναν πρώτο διαγνωστικό έλεγχο του μικρού παιδιού και στη συνέχεια, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του μωρού στο νοσοκομείο «Παίδων».

Το μικρό παιδί τέθηκε αμέσως σε καραντίνα και υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων, οι οποίο όμως αποδείχθηκαν αρνητικοί. Κι αυτό, διότι - όπως διαπιστώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης -  το μωρό είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, τύπου Β.

Ο κορονοϊός δοκιμάζει την ετοιμότητα του ΑΧΕΠΑ

Το δεύτερο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, εκδηλώθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, αυτή τη φορά στην Θεσσαλονίκη, με έναν 60χρονο άνδρα να εισάγεται σε θάλαμο απομόνωσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έχοντας συμπτώματα γριπώδους συνδρόμου.

Ο άνδρας είχε ταξιδέψει την πόλη Γουχάν και λόγω του ταξιδιωτικού του ιστορικού αποφασίστηκε να μπει σε θάλαμο απομόνωσης, με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτη Παντελιάδη να επιβεβαιώνει το περιστατικό.

Ο ίδιος ανέφερε πως εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ δείγμα, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν αρνητικά.

Το τρίτο ύποπτο κρούσμα

Το τρίτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, σημειώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου, και επρόκειτο, συγκεκριμένα, για ένα μωρό, το οποίο αφίχθηκε στην Ελλάδα, προερχόμενο από την Κίνα, πριν από δύο 24ώρα.

Η οικογένεια του μικρού παιδιού ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, αλλά είχε προσφάτως μεταβεί - για άγνωστους λόγους - στην ασιατική χώρα.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, δεν είχε επισκεφτεί την επαρχία Χουμπέι, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο φονικός ιός και όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα.

Σε κάθε περίπτωση, το μωρό εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Παίδων», με υψηλό πυρετό και πιο συγκεκριμένα νοσηλεύθηκε στην ειδική μονάδα λοιμώξεων του «Αγλαΐα Κυριακού», στην απομόνωση.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πάντως, διαπιστώθηκε ότι το μόλις 7 μηνών αγοράκι δεν έπασχε από τον κορονοϊό, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Ιδρύματος Παστέρ ήταν αρνητικά.

Ο κορονοϊός δοκιμάζει τα αντανακλαστικά στον «Ευαγγελισμό» 

Όσον αφορά το τέταρτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, αυτό έλαβε χώρα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 7 Φεβρουαρίου, και επρόκειτο για έναν νεαρό άνδρα, περίπου 30 ετών, ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα, τα οποία είναι παρεμφερή με τον ιό. 

Ο ασθενής, ο οποίος είχε ταξιδέψει το προηγούμενο διάστημα στην Κίνα, διακομίστηκε σε ειδικό θάλαμο των εξωτερικών ιατρείων, με την διοίκηση του νοσοκομείου να ενημερώνει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Το ιατρικό προσωπικό έλαβε δείγμα από τον ασθενή, το οποίο απέστειλε στο Ινστιτούτο Παστέρ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται πράγματι για κρούσμα κορονοϊου και ευτυχώς, τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 30χρονου αποδείχθηκαν αρνητικά.

Το πέμπτο και έκτο ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό

Ακόμη ένας συναγερμός σήμανε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το πέμπτο ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό, αυτή τη φορά στις 10 Φεβρουαρίου, με έναν άνδρα να παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί ο κορονοϊός. Ο άνδρας είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα και για τον λόγο αυτό μετέβη στο νοσοκομείο.

Αμέσως ο ασθενής τέθηκε σε καραντίνα και υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ λήφθηκε δείγμα για να ελεγχθεί εάν πρόκειται για κρούσμα κορονοϊού, με τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων να είναι αρνητικά, και να λαμβάνει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Το έκτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού μέχρι στιγμής, σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, στο νοσοκομείο «Αττικόν» με έναν άνδρα ασθενή κινεζικής καταγωγής, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Κίνα.

Ο ασθενής εμφάνισε συμπτώματα τα οποία τον ανησύχησαν, γι’ αυτό και μετέβη στο νοσοκομείο.

Ακολούθως ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα, με τον ασθενή να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα.

Οι γιατροί του νοσοκομείου τον υπέβαλλαν σε τεστ το οποίο όπως έγινε γνωστό, ήταν αρνητικό.

Ο κορονοϊός «τεστάρει» την Κοζάνη

Νέο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού προέκυψε στην Κοζάνη στις 12 Φεβρουαρίου με έναν 19χρονο Ιάπωνα να έχει τοποθετηθεί σε απομόνωση στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο με συμπτώματα που παραπέμπουν στη φονική νόσο.

Ο νεαρός Ιάπωνας πήγε στην Κοζάνη για να επισκεφτεί συγγενείς του που εργάζονται ως σύμβουλοι στη ΔΕΗ ενώ ταξίδεψε στην Ελλάδα μέσω Σιγκαπούρης και Γερμανίας, και ήρθε σε επαφή με Κινέζους επιβάτες.

Τελικά, σήμανε λήξη συναγερμού καθώς τα συμπτώματα που παρουσίασε δεν παραπέμπουν τελικά στον κορονοϊό, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, επέστρεψαν στην χώρα μας δύο Έλληνες από την κινεζική πόλη Γουχάν, οι οποίοι δεν έχουν μολυνθεί από τον φονικό ιό, και τέθηκαν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: Η πρώτη μαρτυρία των Ελλήνων επαναπατρισθέντων από την Κίνα

Κορονοϊός: Αυτό θα είναι το νέο όνομα – Τι αποφάσισε ο ΠΟΥ

Κορονοϊός: Σε ποια νοσοκομεία στην Ελλάδα γίνεται έλεγχος για τα ύποπτα συμπτώματα

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
νεκροί, συναγερμός, κρούσματα, κοροναϊός, κορονοϊός, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK