16:56 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν την αίτηση ακύρωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και σε ανάλογες προσφυγές που έχουν καταθέσει άλλοι εκκλησιαστικοί φορείς.

Η αφαίρεση από την αποστολή του υπουργείου Παιδείας της «ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης» επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου, έλαβε τη συνταγματική «σφραγίδα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν την αίτηση ακύρωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και σε ανάλογες προσφυγές που έχουν καταθέσει άλλοι εκκλησιαστικοί φορείς και γονείς ζητώντας την ακύρωση του νέου οργανισμού του υπουργείου Παιδείας (Π.Δ. 18/2018) κατά το σκέλος που αφορά στην επίμαχη αποστολή του υπουργείου.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι «με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 του Συντάγματος κατοχυρώνεται, μεταξύ άλλων, και η αυτοδιοίκηση της Εκκλησίας, η οποία περιλαμβάνει την εξουσία της ν' αποφασίζει για τις υποθέσεις της με δικά της όργανα, τα οποία συγκροτούνται όπως ο νόμος ορίζει και να διοικείται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας και την απ' αυτή προερχόμενη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, η εξουσία αυτή της Εκκλησίας ασκείται εντός των πλαισίων των γενικών κανόνων που θεσπίζει ελεύθερα ο νομοθέτης, ο οποίος μόνο δεν μπορεί να προχωρήσει και μέχρι τη θεμελιώδη μεταβολή βασικών διοικητικών θεσμών που έχουν καθιερωθεί πάγια στην οργάνωση και λειτουργία της Εκκλησίας».

Συνεπώς, αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας, το γεγονός ότι καθορίζεται ως αποστολή του υπουργείου η ανάπτυξη και συνεχής αναβάθμιση της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης, την προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και της λατρείας, τη διαμόρφωση ελεύθερων, ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών κ.λπ., χωρίς να αναφέρεται ρητώς η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, αλλά η προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όπως άλλωστε δεν αναφέρεται κατά γράμμα ούτε η επαγγελματική αγωγή των Ελλήνων ή η διάπλασή τους σε υπεύθυνους πολίτες, δεν έχει την έννοια ότι οι σκοποί αυτοί παύουν να αποτελούν σκοπούς της παιδείας κατά παράβαση του Συντάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις Γαβρόγλου για τα θρησκευτικά στα σχολεία

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς

Tags:
ΣτΕ, θρησκεία, θρησκευτικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK