00:14 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Αθανάσιος Ράντος είναι ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Νέος πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επελέγη ο Αθανάσιος Ράντος, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, την Πέμπτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε τον κ. Ράντο κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Σημειώνεται ότι ο Αθανάσιος Ράντος ήταν ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ.

«Το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον μέχρι σήμερα αρχαιότερο αντιπρόεδρό του, κ. Αθανάσιο Ράντο», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Ποιοι είχαν προταθεί από τη Βουλή για την προεδρία του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχε προτείνει για πρόεδρο του ΣτΕ τρεις από τους έξι αντιπροέδρους που προτάθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ισοψήφησαν στην τρίτη θέση, δύο εξ αυτών. Η τελική απόφαση για την επιλογή λαμβάνεται από το υπουργικό συμβούλιο.

Η Διάσκεψη των Προέδρων είχε προτείνει τους κ.κ Αθανάσιο Ράντο, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριο Σκαλτσούνη και Μαίρη Σαρπ.

Η πρώτη δήλωση του νέου προέδρου του ΣτΕ

Ο Αθανάσιος Ράντος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τοποθέτησή του στην ηγεσία του ΣτΕ.

«Ευχαριστώ την Πολιτεία, που, με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το υπουργικό συμβούλιο, με τίμησε με το ανώτατο για την Δικαιοσύνη αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», δήλωσε.

Στην πρώτη του δήλωση, ο κ. Ράντος παραδέχτηκε ότι δεν του απομένει πολύς χρόνος για να ασκήσει τα νέα του καθήκοντα μέχρι την αφυπηρέτηση. Μέχρι τότε, όμως, δεσμεύτηκε να διατηρήσει το κύρος του δικαστηρίου.

«Για το σύντομο διάστημα που μου απομένει να ασκήσω τα νέα καθήκοντα μέχρι την αφυπηρέτηση, δεν μπορώ να υποσχεθώ στην Πολιτεία, την κοινωνία και τον πολίτη, τίποτα άλλο παρά ό,τι ήταν το αποκλειστικό ενδιαφέρον όλα αυτά τα 47 χρόνια: κάθε προσπάθεια και μόχθο για ένα δικαστήριο που, διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη και θα προσπαθεί να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό του».

Ποιος είναι ο Αθανάσιος Ράντος

Ο Αθανάσιος Ράντος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου αποφοίτησε με «Άριστα». Έκανε μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Από το 1978 είναι δικηγόρος Αθηνών και έχει καταλάβει διάφορες θέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μεταξύ των οποίων:

  • Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1979
  • Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1984
  • Σύμβουλος της Επικρατείας, 1996
  • Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 2009
  • Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του  Δικαστηρίου

Παράλληλα, έχει διδάξει για πάνω από 20 χρόνια στην  Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών  στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Διετέλεσε πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών, που εκδίδεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα είχε αναλάβει δύο φορές προσωρινά καθήκοντα προέδρου στο ΣτΕ. Διετέλεσε προεδρεύων από τον Μάιο του 2018 έως και τον Οκτώβριο μετά την παραίτηση του Νικόλαου Σακελλαρίου. Το ίδιο συνέβη και από τις 22 Ιανουαρίου 2020 οπότε και αντικατέστησε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αφότου εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα πρόσωπα που προκρίνει η διάσκεψη προέδρων για το «τιμόνι» του ΣτΕ

ΣτΕ: Οι προϋποθέσεις για την αλλαγή επωνύμου

Tags:
Αθανάσιος Ράντος, δικαστήριο, Δικαιοσύνη, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ΣτΕ, Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK