10:21 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2020, όλα τα ερωτευμένα ζευγάρια ανταλλάζουν δώρα, ευχές και όρκους αγάπης. Πώς η Ημέρα των Ερωτευμένων συνδέθηκε και ταυτίστηκε με τον Άγιο Βαλεντίνο.

Η ημέρα των ερωτευμένων έφθασε. Πρόκειται για την ημέρα, κατά την οποία τα ζευγάρια ανταλλάζουν δώρα, εκφράζουν όρκους αιώνιας αγάπης και επιβεβαιώνουν τα βαθιά συναισθήματα που νιώθουν.

Ο Άγιος Βαλεντίνος - προς τιμή του οποίου γιορτάζουν όλοι οι ερωτευμένοι – τιμάται την 14η Φεβρουαρίου από την Ρωμαιοκαθολική, Αγγλικανική και Λουθηρανική Εκκλησία, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του οσιομάρτυρα στις 27 Οκτωβρίου.

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

Ποιος ήταν όμως, ο Άγιος Βαλεντίνος, ο οποίος έχει καταφέρει να αποκτήσει μία ευρύτερη οικουμενικότητα στον χώρο του Χριστιανισμού και της δυτικής κουλτούρας.

Ο Sanctus Valentinus, όπως ονομάζεται στα Λατινικά, είναι επίσημα γνωστός ως Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης. Έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου - ημέρα θανάτου του.

Κατά τη διάρκεια του βίου του, ήταν Ιερέας στην «Αιώνια Πόλη» και έγινε ευρύτερα γνωστός, χάρη στη βοήθεια που προσέφερε προς τους Χριστιανούς, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα διώξεων.

Η βαθιά του πίστη στον Χριστιανισμό αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα της ζωής του, καθώς φυλακίστηκε, βασανίστηκε και μαρτύρησε στα χέρια των επίσημων ειδωλολατρικών αρχών της Ρώμης.

Η σορός του ρίχτηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 269 σε κοντινό νεκροταφείο, την οποία περισυνέλεξαν λίγες ημέρες αργότερα οι μαθητές του. Τα οστά του διατηρήθηκαν στις Κατακόμβες του Σαν Βαλεντίνο, στη Ρώμη.

Σήμερα, το κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στη βασιλική εκκλησία του «Σάντα Μαρία Κοσμεντίν» της Ρώμης, ενώ λείψανα βρίσκονται και στην Εκκλησία «Γουαϊτφράιαρ Στριτ» στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Εξάλλου, τιμάται και γιορτάζεται ως μάρτυρας και από τις Αγγλικανικές – Λουθηρανικές Εκκλησίες.

Βαλεντίνος ή Βαλεντίνοι;

Αξίζει να σημειωθεί ότι γραφές και κείμενα της Καθολικής Εκκλησίας κάνουν λόγο για ακόμη δύο Άγιους Βαλεντίνους, οι οποίοι σχετίζονται με την 14η Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για έναν Επίσκοπο του Τέρνι της Ιταλίας, ο οποίος ετάφη λίγο έξω από τη Ρώμη, αλλά και έναν ακόμη, ο οποίος μαρτύρησε στα ρωμαϊκά εδάφη της Αφρικής.

Επισήμως, πάντως, ως μάρτυρας της Καθολικής Εκκλησίας αναγνωρίζεται μόνο ένας Άγιος Βαλεντίνος, αυτός της Ρώμης.

Πώς συνδέθηκε με τους Ερωτευμένους

Κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε να τιμάται ως ο εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων, με το όνομα Βαλεντίνος.

Η συσχέτιση με τη γιορτή των Ερωτευμένων έγινε αρκετούς αιώνες αργότερα – τον 14ο αιώνα - από τον Τζέφρι Τσόσερ, ο οποίος ήταν Άγγλος συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και διπλωμάτης. Αφορμή γι’ αυτή τη συσχέτιση αποτέλεσε η ακμή της κουλτούρας του Ιππότη και του ιπποτικού έρωτα.

Σταδιακά, έτσι, η ημέρα της 14ης Φεβρουαρίου άρχισε να ταυτίζεται με την αγνή αγάπη και τον ανιδιοτελή έρωτα, με τα ζευγάρια να ανταλλάζουν λουλούδια, δώρα και ευχές, κάτι το οποίο εξακολουθεί να συμβαίνει έως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό το ζευγάρι αποδεικνύει ότι η αγάπη ξεπερνά όλα τα στερεότυπα

Τριώδιο: Πώς πήρε το όνομά του, ποια έθιμα τηρούμε - Οι αργίες

Tags:
Ιταλία, Ρώμη, Εκκλησία της Αγγλίας, Εκκλησία της Ελλάδος, Καθολική Εκκλησία, Εκκλησία, αγάπη, έρωτας, Άγιος Βαλεντίνος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK