23:36 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από ,
0 30
Βρείτε μας

Στο πλευρό χιλιάδων εντυποανάπηρων συνανθρώπων μας έχουν σταθεί περισσότεροι από 4.500 εθελοντές αναγνώστες του δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους». Τόσο οι εθελοντές, όσο και η πρόεδρος του οργανισμού Αργυρώ Σπυριδάκη, μίλησαν στο Sputnik για το δικαίωμα στη γνώση αλλά και για τη σημασία της προσφοράς.

«Η Μαρία μάς ευχαρίστησε γιατί ο σύζυγός της βγήκε μετά από χρόνια από το δωμάτιο του γηροκομείου στο οποίο διέμεναν, μόνο και μόνο για να ακούσει τις ιστορίες που διάβαζαν οι εθελόντριες. Η μητέρα του Κωνσταντίνου αισθάνθηκε ευγνωμοσύνη που ηχογραφήσαμε το βιβλίο της ιστορίας κι έτσι το τυφλό της παιδί μπόρεσε να διαβάσει. Είδα την Κατερίνα να εμπνέεται από την προσφορά της στον Οργανισμό και να αφήνει την σταθερή, μα καθόλου δημιουργική εργασία της για να σπουδάσει από την αρχή».

To εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους» δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από την Αργυρώ Σπυριδάκη. Η ιδέα προέκυψε, ενώ συζητούσε περί λογοτεχνίας με τον άνθρωπο που έμελλε να γίνει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, τον ψυχολόγο, συγγραφέα και τραγουδιστή Θοδωρή Τσάτσο, ο οποίος είναι εκ γενετής τυφλός.

«Ανακάλυψα πως το βιβλίο "Το σπίτι του Ύπνου" του Τζόναθαν Κόου που του πρότεινα να διαβάσει, δεν ήταν προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία όρασης. Μέχρι τότε πίστευα, πως όσα βιβλία τυπώνονται, αντίστοιχα ηχογραφούνται ή παράγονται και σε Braille, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε τυφλός συμπολίτης μας. Το γεγονός αυτό με πείσμωσε, με θύμωσε και για πρώτη φορά άρχισα να σκέφτομαι τρόπους, ώστε να αλλάξει αυτή η παραδοχή. Όραμά μας είναι το δικαίωμα στο αυτονόητο, η ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και στη μάθηση για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιδιαιτερότητας», εξομολογήθηκε στο Sputnik, η πρόεδρος του δικτύου Αργυρώ Σπυριδάκη.

Στο πλάι χιλιάδων εντυπο-ανάπηρων συνανθρώπων μας, σε Αθήνα, Ηράκλειο και Χανιά, έχουν σταθεί περισσότεροι από 4.500 εθελοντές, διαβάζοντας γι’ αυτούς μία εφημερίδα, ένα ποίημα, ένα σχολικό ή λογοτεχνικό βιβλίο. Εντυπο-ανάπηρος είναι ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε δυσκολία στην ανάγνωση έντυπου υλικού: ένα παιδί με δυσλεξία, ένας ηλικιωμένος με εξασθενημένη όραση, ένα άτομο με οπτική αναπηρία, ένας αναλφάβητος. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 6.930 θεραπευτικές αναγνώσεις.

Επιπλέον, ως πιστοποιημένος φορέας παραγωγής ακουστικών βιβλίων (audio books) για τυφλούς από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), το «Διαβάζω για τους άλλους» έχει ηχογραφήσει 123 βιβλία μέσα στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Η Ομάδα Ηχογραφήσεων καταπιάνεται τόσο με λογοτεχνικά, όσο και με σχολικά βιβλία για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών με προβλήματα όρασης. Πρόσφατα, απέκτησαν το δικό τους στούντιο ηχογράφησης, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή ακουστικών βιβλίων. Στόχος τους για το 2020 είναι η ηχογράφηση 60 παραμυθιών, ακαδημαϊκών και λογοτεχνικών βιβλίων.

Για όλους όσους έχουν περίσσευμα χρόνου και αγάπης

Το Sputnik φιλοξενήθηκε στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Καλός Σαμαρείτης» όπου είχε την τύχη να παρακολουθήσει από κοντά μία ωριαία ανάγνωση σε ηλικιωμένους ανθρώπους, από τρεις εθελόντριες του «Διαβάζω για τους Άλλους». Η πρόεδρος του Οργανισμού, Αργυρώ Σπυριδάκη, μίλησε τόσο για την ανάγκη των ανθρώπων που ανυπομονούν γι' αυτές τις δράσεις, όσο και για την ανάγκη αυτών που επιθυμούν να προσφέρουν.

«Οι άνθρωποι που μας χρειάζονται περισσότερο είναι οι τυφλοί, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι αναλφάβητοι, όλες οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Για όλους αυτούς ιδρύθηκε ο οργανισμός. Θα ήταν υποκριτικό, όμως, από μεριάς μου, να μην αναγνωρίσω το πλήθος κόσμου που ανταποκρίνεται στο έργο μας καθημερινά, αναδεικνύοντας τη βαθύτερη κοινωνική ανάγκη του ανθρώπου για προσφορά στο σύνολο, αλλά και για αλληλεπίδραση μέσα σε ένα υγιές και οργανωμένο πλαίσιο. Πιστεύω ειλικρινά ότι,το Διαβάζω για τους Άλλους απευθύνεται σε όλη την κοινωνία που έχει περίσσευμα χρόνου και αγάπης». 

Πυρήνας και καρδιά του οργανισμού ο εθελοντισμός

Το «Διαβάζω για τους Άλλους» απασχολεί σήμερα μόλις δύο έμμισθους εργαζόμενους, ενώ οι εθελοντές αγγίζουν τους 400, σε θέσεις τόσο οργανωτικές όσο και σε θέσεις αναγνωστών. Η χρηματοδότηση για τις έμμισθες θέσεις εργασίας προέρχεται από δωρεές Ιδρυμάτων, ενώ τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού στηρίζονται κυρίως σε συνδρομές μελών. 

«Οι εθελοντές αποτελούν τον πυρήνα και την καρδιά του Οργανισμού μας. Όλες οι αποφάσεις, η πολιτική και η ανάπτυξή του είναι στα χέρια των εθελοντών, οι οποίοι βρίσκονται σε καίριες θέσεις και λειτουργούν απόλυτα συμπληρωματικά στο τριμελές ΔΣ. Είμαστε, ίσως, η μοναδική ΜΚΟ της Ελλάδας που μπορεί να προσφέρει, συστηματικά και σε απόλυτα οργανωμένο πλαίσιο, κοινωνικό έργο σε τρεις πόλεις στην Ελλάδα, μέσα από την οργάνωση, την εκπαίδευση και τη συνεισφορά των χιλιάδων εθελοντών. Αποτελούν πραγματικά τον παλμό του Διαβάζω για τους Άλλους, και προσωπικά μου δίνουν την αισιόδοξη οπτική για μια κοινωνία πιο ευγενική και με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση», όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σπυριδάκη.

«Πώς μπορώ κι εγώ να προσφέρω εθελοντικά;» είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν συχνότερα. Σύμφωνα με την πρόεδρο, εθελοντής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε διαθέτει όρεξη και χρόνο, καθώς δεν απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα ώστε κανείς να δώσει και να λάβει αγάπη. «Δυστυχώς, όμως, επειδή δραστηριοποιούμαστε αυτή τη στιγμή σε 3 πόλεις της Ελλάδας, είναι πρακτικά δύσκολο να συμμετάσχουν στις δράσεις μας άτομα από κάθε γωνιά της χώρας. Βασική προϋπόθεση για όποιον ενδιαφέρεται να προσφέρει είναι να εγγραφεί ως μέλος του Δικτύου μέσω της online φόρμας εθελοντή, πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή των 10 ευρώ. 

Οι εθελόντριες και οι φιλοξενούμενοι της μονάδας συζητούν το απόσπασμα που μόλις διάβασαν
© Sputnik /
Οι εθελόντριες και οι φιλοξενούμενοι της μονάδας συζητούν το απόσπασμα που μόλις διάβασαν

Το «Διαβάζω για τους Άλλους» σε αριθμούς

Όπως επεσήμανε η κυρία Σπυριδάκη, τα νούμερα είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι το παν.

  • 5 χρόνια λειτουργίας σε 3 πόλεις της Ελλάδας
  • 2 χρόνια κατά μέσο όρο προσφέρει ο κάθε εθελοντής
  • Έχουμε οργανώσει 6.930 δράσεις θεραπευτικών αναγνώσεων μέχρι σήμερα
  • Διαβάζουμε σταθερά για 42 εβδομάδες ανά έτος
  • Επισκεπτόμαστε 25 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα και 8 στην Κρήτη
  • Κατά μέσο όρο 495 ηλικιωμένοι επωφελούνται ανά εβδομάδα, 20.790 ηλικιωμένοι ετησίως

«Επιπρόσθετα, διαβάζουμε σε παιδιά, σε ιδρύματα παιδικής προστασίας ή άτομα που βρίσκονται σε φυλακές. Οι δράσεις είναι πολυάριθμες αλλά τα νούμερα δεν είναι το παν. Να εξηγήσω με ένα απλό παράδειγμα: ένα βιβλίο που θα ηχογραφήσουμε, μπορεί να βοηθήσει άμεσα μόνο έναν άνθρωπο, τον τυφλό φοιτητή που το παρήγγειλε για την εξεταστική του. Ωστόσο, στο σύνολό τους, τα ακουστικά βιβλία που παράγουμε αποτελούν κίνητρο για εκατοντάδες μαθητές που αποφασίζουν να σπουδάσουν, γνωρίζοντας ότι εφόσον χρειαστεί θα έχουν βιβλία προσβάσιμα για να μελετήσουν».

Στιγμιότυπο από τη δράση των εθελοντριών στη Μονάδα Φροντίδα Ηλικιωμένων
© Sputnik /
Στιγμιότυπο από τη δράση των εθελοντριών στη Μονάδα Φροντίδα Ηλικιωμένων
Ποιους άλλους στόχους έχετε θέσει; «Ο βασικότερος στόχος μας είναι να είμαστε βιώσιμοι, να συνεχίσουμε δηλαδή να καλύπτουμε τις ανάγκες που προκύπτουν στην ελληνική κοινωνία, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι σημαντικό για εμάς να μπορούμε να καλύπτουμε τα έξοδα παραγωγής των ακουστικών βιβλίων που ηχογραφούμε. Για όποιον επιθυμεί να συμβάλλει, μπορεί να το κάνει σε αυτό το link».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόγραμμα «Ξακουστή»: Ο Έλληνας μουσικοθεραπευτής πίσω από την αντιμετώπιση της γεροντικής άνοιας

Tags:
βιβλίο, εθελοντής, ηλικιωμένοι, ανάπηρος, τυφλός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK