12:23 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 41
Βρείτε μας

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα για τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφάνιος.

Η συνέντευξη του «Μητροπολίτη» Επιφάνιου επιβεβαιώνει ότι ο γεωπολιτικός «χορηγός» της «ουκρανικής αυτοκεφαλίας» ήταν οι ΗΠΑ, τονίζει, μεταξύ άλλων, η Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ», αναφέρει η πρεσβεία, συνεχίζοντας, «τώρα ανοιχτά καλούν όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες να αναγνωρίσουν το σχισματικό μόρφωμα».
Μάλιστα, υπογραμμίζεται, πως ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας στη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας, «προκάλεσε ένα σοβαρό ρήγμα στην παγκόσμια ορθόδοξη οικογένεια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα:

Η συνέντευξη του «Μητροπολίτη» Επιφάνιου της λεγόμενης «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» στο «Πρώτο Θέμα» επιβεβαιώνει ότι ο γεωπολιτικός «χορηγός» της «ουκρανικής αυτοκεφαλίας» ήταν οι ΗΠΑ οι οποίες τώρα ανοιχτά καλούν όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες να αναγνωρίσουν το σχισματικό μόρφωμα. Αλλά ο τόμος ούτε έσωσε τον τότε Ουκρανό πρόεδρο Π.Ποροσένκο από την πτώχευση στις εκλογές, ούτε αποκατέστησε την ενότητα των Ουκρανών ορθοδόξων, ούτε βοήθησε στην επίλυση της ενδοουκρανικής κρίσης. Προκάλεσε, αντίθετα, ένα σοβαρό ρήγμα στην παγκόσμια ορθόδοξη οικογένεια.

Το χρονικό της «ουκρανικής αυτοκεφαλίας»

Υπενθυμίζεται, ότι, τον Ιανουάριο του 2019, ο Βαρθολομαίος παρέδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας στη «νέα Εκκλησία της Ουκρανίας», όπως αυτή προέκυψε από τη συνένωση δύο μη κανονικών ουκρανικών ορθόδοξων εκκλησιών, τον Δεκέμβριο του 2018. Επρόκειτο για την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου (UOC-KP) και την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC).

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας ούτε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν τη λεγόμενη «νέα εκκλησία». Μάλιστα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και άλλες κανονικές ορθόδοξες Εκκλησίες, τονίζουν ότι ο Βαρθολομαίος νομιμοποίησε το σχίσμα.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, ο Ιερώνυμος αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας, και, μάλιστα, λες μέρες αργότερα, μνημόνευσε και τον επικεφαλής της «νέας εκκλησίας», τον Επιφάνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεολόγος στο Sputnik: Προδοσία η πράξη του Ιερώνυμου να αναγνωρίσει τη σχισματική εκκλησία

Ουκρανική αυτοκεφαλία: «Οι ΗΠΑ περιφρουρούν τα οικονομικά τους συμφέροντα μέσω των Εκκλησιών»

Tags:
Ρωσική Πρεσβεία, Συνέντευξη, ΗΠΑ, Επιφάνιος, Ουκρανία, ουκρανική εκκλησία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK