06:19 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα.

Η πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας της δήλωσης γέννησης ξεκίνησε από σήμερα σε 15 μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να εφαρμόζεται καθολικά, σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα (αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας).

Ακόμη, οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης θα κινούνται αυτόματα εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, ενώ η πιλοτική λειτουργία αφορά τα παρακάτω μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές:

  • Το Γενικό Νοσοκομείο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ
  • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
  • Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς
  • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Ακόμη, τα νοσοομεία που θα έχουν την νέα πιλοτική λειτουργία είναι το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ, το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας- Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης, το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας- Νοσοκομειακή Μονάδα 'Αργους, το Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Επιπλέον, όσον αφορά την Αθήνα, τα νοσοκομεία αυτά είναι το Γενικό Νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΑΘΗΝΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΑΘΗΝΑ και η Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ

Τέλος, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης θα έχουν την νέα πιλοτική λειτουργία.

Πιερρακάκης: «Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες»

Όπως δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης «το νέο, απλοποιημένο σύστημα για τη δήλωση γέννησης είναι πιλοτικό και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να το βελτιστοποιήσουμε και να το διευρύνουμε. Δεν επιλέξαμε να αρχίσουμε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης των γεγονότων ζωής με τη γέννηση μόνο για σημειολογικούς λόγους, αλλά και γιατί επρόκειτο για μια από τις πλέον δαιδαλώδεις. Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο δε θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις με περιττές ουρές και διατυπώσεις».

Ο ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος υπογραμμίζει ότι «σήμερα αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) ξεκινάμε να βάλουμε οριστικά τέλος στη γραφειοκρατία, κάνοντας πιο απλή τη ζωή των συμπολιτών μας. Για να φτάσουμε στην πιλοτική λειτουργία του προγράμματος εργαστήκαμε μεθοδικά και συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα, παρεμβαίνοντας τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο, όσο και στη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από σήμερα με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ τα νεογέννητα – Τα πρώτα 13 μαιευτήρια που εφαρμόζεται το μέτρο

Νέες ταυτότητες: Με λέιζερ, χρώμα και ηλεκτρονική υπογραφή – Όλες οι αλλαγές

Tags:
μαιευτήριο, βρέφος, μωρό, μωρά, δήλωση, ΑΜΚΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK