ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πικραμένοι εμφανίστηκαν οι γονείς του νεκρού βρέφους 11 μηνών για τα όσα έχουν ακουστεί σε βάρος τους μετά και τις αρχικές δηλώσεις του ιατροδικαστή.

Οι γονείς του νεκρού βρέφους 11 μηνών αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα, τη στιγμή που οι αρχικές αναφορές του ιατροδικαστή περί «σεξουαλικής κακοποίησης» του παιδιού, απουσιάζουν από το ιατροδικαστικό πόρισμα.

Στο ιατροδικαστικό πόρισμα γίνεται αναφορά σε «κακοποίηση», αλλά όχι «σε σεξουαλική κακοποίηση» του μόλις 11 μηνών βρέφους.

Τι δήλωσαν οι γονείς του βρέφους

Πικραμένοι απ’ όσα έχουν ακουστεί σε βάρος τους εμφανίστηκαν οι γονείς του 11 μηνών βρέφους από τη Συρία που μεταφέρθηκε στο «Παίδων», την Κυριακή.

«Δεν είναι δυνατόν να βιάστηκε το παιδί από τον πατέρα του. Είμαι έγκυος τριών μηνών», δήλωσε η μητέρα του παιδιού η οποία είχε προηγουμένως αποδώσει τις κακώσεις στην αγωγή με υπόθετα που χορηγούνταν στο παιδί.

Από την πλευρά του, ο πατέρας δήλωσε ότι «μια συγγνώμη για τα όσα ζήσαμε μας είναι αρκετή».

«Δεν θέλω να μιλήσω σε κανέναν. Έχω μάθει να συγχωρώ. Τα λάθη είναι ανθρώπινα», είπε ο νεαρός άνδρας, ενώ πρόσθεσε ότι «δυστυχώς κάποιοι έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα».

Οι δηλώσεις του ιατροδικαστή για «σεξουαλική κακοποίηση»

Οι αρχικές αναφορές για «σεξουαλική κακοποίηση» που το αγγελούδι είχε υποστεί, φάνηκε προς στιγμήν να επιβεβαιώνονται από τις δηλώσεις του ιατροδικαστή στα ΜΜΕ, το πρωί της Δευτέρας, αμέσως μετά τη διενέργεια της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης δηλώσει αναφέρει χθες ότι «πρωταρχικά η νεκροτομική διερεύνηση παραφύσιν σεξουαλική κακοποίηση».

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό σήμερα, στην ιατροδικαστική έκθεση δεν γίνεται αναφορά σε «σεξουαλική κακοποίηση».

Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής και ο δικηγόρος της οικογένειας

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης που έχει αναλάβει την υπόθεση από την πλευρά της οικογένειας, τόνισε ότι «η νεκροψία - νεκροτομή προσανατολίζει προς μία κατεύθυνση. Υπήρχαν κάποια ευρήματα τραυματικά, τα οποία μπορούν να προσανατολίσουν. Δεν μπορούν να οδηγήσουν, όμως, σε ένα βίαιο, βιαστικό συμπέρασμα».

Ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, εξήγησε ότι το ιστορικό δεν προκύπτει ότι το βρέφος είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

«Άλλο τα ευρήματα που μπορούν να προσανατολίσουν σε μια πληθώρα αιτιών, και άλλο τα πραγματικά αίτια», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Άνουαρ Αλ Μπάκρι, μιλώντας στο ίδιο κανάλι, εξήγησε ότι οι γιατροί είχαν δώσει οδηγίες στους γονείς για το πώς να δώσουν τη φαρμακευτική αγωγή.

«Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης, πιθανές οι ποινικές ευθύνες»

Από την άλλη πλευρά, τις δικές του απαντήσεις για το θέμα έδωσε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων στο infokids.gr.

«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης» τόνισε ο κ. Γρηγόρης Λέων.

Στη συνέχεια τόνισε πως αυτό που αντιλαμβάνεται τόσο εκείνος όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό.

«Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια. Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει κάποια επίπτωση για την αρχική λάθος εκτίμηση στους ιατροδικαστές που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, ο κ. Λέων σημείωσε ότι το ζήτημα πλέον θα πάει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών στην οποία ανήκουν και από εκεί στο υπ. Δικαιοσύνης, στο οποίο έγκειται το αν θα υπάρξει κάποια επίπληξη.

«Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων, εξηγώντας ως Πρόεδρός της ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα.

Tags:
Ιατροδικαστική Υπηρεσία, ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, ιατροδικαστής, ιατροδικαστές, παιδί, γονείς, Ζωγράφου, Νοσοκομείο Παίδων, βρέφος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK