16:38 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταγράφει προβλήματα συνταγματικότητας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε γνωμοδότηση η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δεν είναι δεσμευτική, αφού εξέτασε όλα τα άρθρα του επίμαχου νομοσχεδίου διαπιστώνει βασικά νομικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η ενσωμάτωση σε έναν ασφαλιστικό φορέα των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων.

«Το επίμαχο νομοσχέδιο, εφόσον εξακολουθεί να στηρίζεται, όπως και ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του» αναφέρουν οι δικαστές του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας και με αφορμή το γεγονός ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν στηρίζεται σε αναλογιστικές μελέτες ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί ότι στο μέλλον θα λειτουργήσει επ' ωφελεία των ασφαλισμένων.

Την ίδια στιγμή, το Ελεγκτικό Συμβούλιο διατυπώνει παρατηρήσεις και σε άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου το οποίο, όπως αναφέρει, υιοθετεί σε γενικό πλαίσιο τις ρυθμίσεις του νόμου 4387/2016  και προχωρά σε επουσιώδεις τροποποιήσεις διατάξεων οι οποίες με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν αντισυνταγματικές. 

Όπως αναφέρεται επίσης, με το επίμαχο σχέδιο νόμου «ολοκληρώνεται η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση που επιχειρήθηκε με προγενέστερους νόμους (2084/1992, 2676/1999, 3029/2002, 3655/2008, 3863/2010, 4387/2016), με την ενσωμάτωση στο νέο φορέα όλων των ασφαλιστικών φορέων απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής, όπως το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.)».

Τέλος, η Ολομέλεια του Ε.Σ. προσθέτει ότι η καινοτομία του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου συνίσταται στην ενοποίηση της βάσης των ασφαλιστικών δεδομένων μέσω της ψηφιοποίησης του ιδρυθέντος με το ν. 4387/2016 ΕΦΚΑ και της μετονομασίας του σε Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), ενώ ανάλογες απόψεις περί αντισυνταγματικότητας διατυπώνει στην εισήγηση του και ο Επίτροπος Επικρατείας Αντώνιος Νικητάκης.

Tags:
Σύνταγμα, Ελεγκτικό Συνέδριο, Νομοσχέδιο, ασφαλιστικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK