20:05 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την σύνταξη τριών σχεδίων για την αντιμετώπιση σεισμών, τεχνολογικών ατυχημάτων αλλά και την ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ανακοίνωσε σήμερα ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε σήμερα το σχέδιο για την αντιμετώπιση των κινδύνων σε περίπτωση που αυτό ενεργοποιηθεί μαζί με άλλα δύο σχέδια που αφορούν μεγάλους σεισμούς και τεχνολογικά ατυχήματα.

«Η Σαντορίνη μας είναι ένας εξαιρετικά ασφαλής και όμορφος τουριστικός προορισμός για εμάς και τις οικογένειες μας», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Το ξεκαθαρίζω γιατί πάνω στην ανάγκη να υπάρξει ένα γενικό σχέδιο, που είναι αυτονόητο και θα έπρεπε να πάψει να είναι διεκδικούμενο, παρακολουθήσαμε μια σειρά δημοσιευμάτων του τύπο: βρυχάται το ηφαίστειο κλ.π. Δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ή ένδειξη για κάτι άσχημο. Πρέπει όμως απέναντι σε οποιαδήποτε καταστροφή ή κίνδυνο, η χώρα να έχει θωρακιστεί. Στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε στην σύνταξη του συγκεκριμένου σχεδίου, αν ποτέ χρειαστεί να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Σαντορίνη, όπως δεν υπάρχει και με οποιαδήποτε άλλη περιοχή» σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Στη συνέχεια, ο ΓΓΠΠ, αναφέρθηκε στα τρία σχέδια που φέρουν τις κωδικές ονομασίες «Τάλως» (για το ηφαίστειο της Σαντορίνης), «Εγκέλαδος» (για σεισμούς) και «Ηράκλειτος» (για τα τεχνολογικά ατυχήματα), όπου ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται η χώρα και ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο κύκλος των βασικών γενικών σχεδίων για την αντιμετώπιση κινδύνων από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. 

Τα σχέδια παρουσίασε ο Φοίβος Θεοδώρου, Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, και μιλώντας για το σχέδιο «Εγκέλαδος», τόνισε πως αυτό περιλαμβάνει χάρτη με τον βαθμό κινδύνου από σεισμό κάθε περιοχής της χώρας, με βάση την ανάλυση κινδύνου της επιστημονικής επιτροπής και καθορίζει λεπτομερώς το ρόλο και τις ενέργειες του κάθε φορέα, (περιφέρειες, δήμοι), τις δράσεις εθελοντικών οργανώσεων, οδηγίες, διάθεση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές την εκπαίδευση και τις ασκήσεις που θα γίνονται.

Τέλος, αναφερόμενος στο σχέδιο «Ηράκλειτος», επεσήμανε πως πρόκειται για τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης και αφορά σε έκτακτα γεγονότα μέσα σε μεγάλες εγκαταστάσεις, πετρελαιοειδών, πετροχημικών, γεωργικών φαρμάκων και άλλους χώρους.

Tags:
σχέδιο, σεισμός, Τεχνολογία, Σαντορίνη, ηφαίστειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK