08:40 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Στο πρόγραμμα ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων συμμετέχουν συνολικά 13 δήμοι απ' όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη».

Συνολικά 13 δήμοι σ’ όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, μέσω μιας σειράς δράσεων και πρακτικών.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τους δήμους Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου (Αττικής), Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων,  Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας (Αττικής), Πειραιώς, Τήλου, Τρικκαίων και Τρίπολης.

Οι δράσεις στήριξης των προσφύγων εντάσσονται στο «Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη», το οποίο απαρτίζεται από δήμους ανά την Ελλάδα που συνεργάζονται με στόχο την οργάνωση και υλοποίηση συντονισμένων δράσεων και παρεμβάσεων, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Το συγκεκριμένο δίκτυο συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στη βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, στο οποίο σήμερα έχουν προσχωρήσει συνολικά 13 δήμοι.

Το μνημόνιο θέτει τις βάσεις ενός κοινού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών, στους τομείς της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, της ενδυνάμωσης υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, της ανάπτυξης πολιτικών σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, της συμμετοχής σε προτάσεις χρηματοδότησης και της υλοποίησης δράσεων και προγραμμάτων από κοινού.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μάλιστα, στηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος παρέχει πολυεπίπεδη ενίσχυση:

  • Δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης του Δικτύου Πόλεων για τη διευκόλυνση της διαμόρφωσης μηχανισμών και εργαλείων συντονισμού και της ανάπτυξης τοπικών στρατηγικών ένταξης
  • Οργάνωση/παροχή εκπαιδευτικών δράσεων και εξειδικευμένης συμβουλευτικής προς το προσωπικό των δημοτικών φορέων
  • Διοργάνωση συναντήσεων συντονιστικού χαρακτήρα
  • Δημιουργία διαδημοτικής ψηφιακής πλατφόρμας επικοινωνίας και διασύνδεσης
  • Διευκόλυνση των μελών του Δικτύου Πόλεων ως προς την προώθηση θεσμικών αλλαγών και τη συμμετοχή σε διεθνή fora
Tags:
δήμος Αθηναίων, δήμαρχος, δήμος, μετανάστευση, μετανάστες, μετανάστης, πρόσφυγες, πρόσφυγας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK