ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 21
Βρείτε μας

Πρόκειται για την ημέρα που στη χώρα μας πραγματοποιείται, μαζί με το Πάσχα, το μεγαλύτερο «όργιο» κρεατοφαγίας. Ο λόγος για τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης.

Μπριζόλες, μπιφτέκια και σεφταλιές είναι μόνο λίγα από τα εκλεκτά εδέσματα της Τσικνοπέμπτης.

Το έθιμο για τους περισσότερους Έλληνες απαιτεί είτε μια έξοδο σε κάποια ταβέρνα είτε ψήσιμο στο σπίτι οικογενειακά ή με καλή παρέα. Πού έχει όμως τις καταβολές της η γιορτή αυτή;

Πώς καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης κατά τη διάρκεια της οποίας είθισται η κατανάλωση κρέατος.

Όπως λέει και το όνομά της πέφτει πάντα Πέμπτη, λόγω του ότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι οι νηστίσιμες ημέρες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών,  που ονομάζεται Κρεατινή ενώ το πρώτο συνθετικό της προέρχεται από τη λέξη «τσίκνα», που σημαίνει μυρωδιά ψημένου κρέατος.

Προηγείται η Προφωνή εβδομάδα, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα που ονομάζεται εβδομάδα της Τυροφάγου και λαμβάνει χώρα κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Η προέλευση του εθίμου δεν είναι σαφής, εκτιμάται όμως, ότι έχει τις ρίζες του στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων.

Το χοιρινό, σύμφωνα με τη Wikipedia, έχει την τιμητική του, ιδίως στη νότια Ελλάδα και σε κάποια νησιά.

Το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας, αλλά και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών.

Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης στην Ελλάδα

Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα ξεκινά ο «βλάχικος γάμος» που αρχίζει με το προξενιό δύο νέων, στη συνέχεια γίνεται ο «γάμος«  και το έθιμο τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. 

Η Πάτρα βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την περίοδο των Αποκριών. Οι Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε όλη την πόλη ενώ υπάρχουν και τα τοπικά δρώμενα όπως «ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς», έθιμο το οποίο έχει καταργηθεί, και «τα Τριτάκεια του Λάζαρη».

Στην Κέρκυρα πραγματοποιούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα. Η πετεγολέτσα ή πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, είναι το κουτσομπολιό. Το έθιμο βασίζεται σε  ένα θεατρικό είδος που μοιάζει πολύ με την commedia dell' arte. Τα πετεγολέτσα γίνονται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης σε διάφορα σημεία της πόλης, με αποκορύφωμα αυτά στην Πίνια που είναι τo κέντρο της παλιάς πόλης 

Στην Κοζάνη την Τσικνοπέμπτη γίνεται η έναρξη της αποκριάς όταν ανάβει ο πρώτος φανός σε μία από τις γειτονιές της πόλης. Πρόκειται για έναν εορταστικό πυρρό σε κεντρικά σταυροδρόμια και γειτονιές της Κοζάνης με τους Κοζανίτες να συνοδεύουν τους εορτασμούς με πολύ κρασί.

Στην Ξάνθη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην κεντρική πτατεία όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι προσφέρουν εδέσματα και στήνουν χορό με μουσική από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στις Σέρρες ανάβονται φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω.

Την ίδια ημέρα, στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που θα φαγωθεί την Κυριακή των Αποκριών. Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη τού στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

Tags:
παράδοση, Ελλάδα, κρέας, έθιμα, Τσικνοπέμπτη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK