ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 21
Βρείτε μας

Επίσημη πρώτη η σημερινή για την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου νέοι γονείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης. Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα; «Απλή η διαδικασία της αίτησης και από το μαιευτήριο» σχολίασε, μιλώντας στο Sputnik, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Με την ευχή «καλώς ορίσατε» υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα epidomagennisis.gr, που τέθηκε σε λειτουργία το πρωί της Πέμπτης. Ακατάσχετο και αφορολόγητο θα είναι το επίδομα γέννησης, το οποίο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία ήταν μία από τις βασικότερες προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία στο τέλος του περασμένου Γενάρη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο επίδομα αποτελεί ένα σημαντικό επιπλέον κίνητρο για τους ανθρώπους που επιθυμούν να γίνουν γονείς, ενώ, παράλληλα, αποτελεί κι ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα, κατά τα πρώτα χρόνια. Να σημειωθεί ότι το επίδομα καταβάλλεται μετά την έγκριση της αίτησης σε δύο ισόποσες δόσεις, των 1.000 ευρώ η κάθε μία. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Sputnik, υπογράμμισε το απλό της διαδικασίας προς διευκόλυνση των δικαιούχων. 

Απλή διαδικασία και από το σπίτι και από το μαιευτήριο

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης υποβάλλεται είτε από νέους γονείς, είτε από εξουσιοδοτημένους χρήστες Δήμων ή Κέντρων Κοινότητας, με δύο τρόπους:

 • Μέσω της ανοιχτής πλέον ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.epidomagennisis.gr, του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Για την πρόσβαση στην εφαρμογή απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων
 • Με ψηφιακή δήλωση γέννησης σε μαιευτήρια ή νοσοκομεία

Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την αίτηση;

Πέντε στοιχεία θα πρέπει να συμπληρώσουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα, αφότου συνδεθούν χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του λογαριασμού της μητέρας στο TaxisNet.

Όπως εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας: «Οι αιτήσεις υποβάλλονται με τη χρήση των κωδικών του Τaxisnet, δηλώνοντας τον ΑΜΚΑ, τη διεύθυνση, ένα email και ένα τηλέφωνο, καθώς και το IBAN του λογαριασμού με δικαιούχο ή συν-δικαιούχο τη μητέρα. Η διαδικασία είναι απλή και για τους γονείς που θέλουν να κάνουν αίτηση για το επίδομα από το μαιευτήριο ή το νοσοκομείο. Ο τρόπος αυτός ακολουθείται ήδη σε 15 μαιευτήρια/νοσοκομεία και απαιτούνται μόνο τα ταυτοποιητικά έγγραφα των γονέων του παιδιού, με τα οποία γίνεται και η δήλωση γέννησης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εγκρίθηκαν ήδη 1.500 αιτήσεις 

Οι αιτήσεις για το επίδομα γέννησης ξεπέρασαν τις 200 μέσα στην πρώτη ώρα λειτουργίας της πλατφόρμας, ενώ μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης οι εγκεκριμένες αιτήσεις έφτασαν τις 1.500. Ως εύκολη και σύντομη περιγράφουν τη διαδικασία αίτησης από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ σημειώνουν ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι αρμόδιοι διασταυρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία και προχωρούν σε έγκριση αυτής.

Πολύ ικανοποιημένη από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εμφανίστηκε η υφυπουργός Εργασίας, η οποία, μιλώντας στο Sputnik, είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα υλοποιείται μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης με το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα γέννησης».

Τα μαιευτήρια στα οποία γίνεται η ψηφιακή δήλωση

Η πιλοτική λειτουργία αφορά προς το παρόν 15 μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές, σε όλη την Ελλάδα:

 • Γενικό Νοσοκομείο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ
 • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
 • Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
 • Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ

Επίσης στα:

 • Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας- Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης
 • Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας- Νοσοκομειακή Μονάδα 'Αργους
 • Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ
 • Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Αλλά και στα:

 • Γενικό Νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ -ΑΘΗΝΑ
 • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΑΘΗΝΑ
 • Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ
 • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας
 • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Tags:
αίτηση, Δόμνα Μιχαηλίδου, επίδομα παιδιού, επίδομα γέννησης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK