11:18 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (151)
0 0 0
Βρείτε μας

Σειρά αιτημάτων περιλαμβάνει το έγγραφο που κατέθεσαν βουλευτές της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Να εξασφαλιστεί η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis ζήτησαν βουλευτές της προανακριτικής επιτροπής, με έγγραφο που κατέθεσαν, σήμερα, στον Άρειο Πάγο.

Αντιπροσωπεία βουλευτών της προανακριτικής επιτροπής πήγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, και κατέθεσε έγγραφο με σειρά αιτημάτων για την επίμαχη υπόθεση και την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.

Οι βουλευτές που πήγαν ήταν ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Γιάννης Μπουγάς και τα μέλη Αθανάσιος Πλεύρης (ΝΔ), Δημήτρης Μπιάγκης (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειος Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση).

Τι ανέφερε το έγγραφο που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο

Με το έγγραφο που κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η προανακριτική ενημερώνει για τα περιστατικά που επιβεβαιώνουν την άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν.

Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και στη φερόμενη προσπάθειά της να θέσει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής.

Οι βουλευτές ζήτησαν, επίσης, να επανεξεταστεί εκ νέου από την Εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν.

Όσον αφορά τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», τα μέλη της προανακριτικής ζητούν να εξεταστούν, όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη.

Η προανακριτική, στο έγγραφο που κατέθεσε, αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν».

Ως εκ τούτου η επιτροπή ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να:

  1. «Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.
  2. Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.
  3. Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε, απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Αναφορικά με την Ελένη Τουλουπάκη, η επιτροπή ζητά τη διαβίβαση εγγράφων.

«Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει», ανέφερε το έγγραφο.
Θέμα:
Υπόθεση Novartis (151)
Tags:
μάρτυρας, προστασία, επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, Novartis, Άρειος Πάγος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK