06:06 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Βίγκαν ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και φώναξαν συνθήματα έξω από ψητοπωλεία της Θεσσαλονίκης.

Μέλη του κινήματος «Thessaloniki Animal Save» πραγματοποίησαν παρέμβαση ενάντια στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης, έξω από ψητοπωλεία στη Θεσσαλονίκη, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα.

«Δεν είναι φαγητό, δεν είναι παράδοση, τα ζώα πονάνε όπως κι εμείς», «Δεν είναι παράδοση, είναι βία» και «Δεν είναι φαγητό, είναι βία» ήταν μερικές από τις φράσεις που αναγραφόταν σε κάποια από τα πλακάτ.

Σύμφνα με το voria.gr, η διαμαρτυρία των βίγκαν ακτιβιστών ήταν ειρηνική και δεν δημιουργήθηκε κάποια ένταση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη του συγκεκριμένου κινήματος πραγματοποιούν διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα.

Πώς καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης κατά τη διάρκεια της οποίας είθισται η κατανάλωση κρέατος.

Όπως λέει και το όνομά της πέφτει πάντα Πέμπτη, λόγω του ότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι οι νηστίσιμες ημέρες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών,  που ονομάζεται Κρεατινή ενώ το πρώτο συνθετικό της προέρχεται από τη λέξη «τσίκνα», που σημαίνει μυρωδιά ψημένου κρέατος.

Προηγείται η Προφωνή εβδομάδα, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα που ονομάζεται εβδομάδα της Τυροφάγου και λαμβάνει χώρα κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Η προέλευση του εθίμου δεν είναι σαφής, εκτιμάται όμως, ότι έχει τις ρίζες του στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων.

Το χοιρινό, σύμφωνα με τη Wikipedia, έχει την τιμητική του, ιδίως στη νότια Ελλάδα και σε κάποια νησιά.

Το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας, αλλά και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών.

Tags:
κρέας, σουβλάκι, παρέμβαση, vegan, βίγκαν, Τσικνοπέμπτη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK