ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (120)
0 0 0
Βρείτε μας

Στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ, σε μια αίθουσα με μικρόφωνα, βρέθηκαν βουλευτές της προανακριτικής για τη Novartis προκειμένου να εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Βουλευτές, μέλη της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis περιέγραψαν όσα συνέβησαν μέσα στη ΓΑΔΑ όπου και βρέθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο μάρτυρες δεν εμφανίστηκαν ποτέ με αποτέλεσμα οι βουλευτές να ζητήσουν τη βίαιη προσαγωγή τους.

Το δωμάτιο της ΓΑΔΑ με τα μικρόφωνα

Οι βουλευτές ανέβηκαν στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπως περιέγραψαν οι πηγές της επιτροπής που επικαλείται το ΑΠΕ.

«Πήγαμε στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ. Μας είπαν να καθίσουμε σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων. Υπήρχαν μικρόφωνα για καταγραφές και είχαμε καθίσει όλοι στη μια πλευρά ώστε στην άλλη πλευρά να καθίσει ο προστατευόμενος μάρτυρας».

Διευκρίνισαν ότι ένα η εξέταση των μαρτύρων γινόταν με τεχνικά μέσα, «τότε οι βουλευτές θα ήμασταν σε άλλον όροφο που διαθέτει αυτή την υποδομή».

«Οι αστυνομικοί μάς ενημέρωσαν ότι θα μας τους έφερναν εκεί, όπως ακριβώς τους παρουσίασαν στον κ. Σοφουλάκη (σ.σ. τον αντεισαγγελέα)», πρόσθεσαν.

Απευθυνόμενοι προς το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, οι βουλευτές είπαν:

«Θα τους φέρετε ενώπιον μας, ακριβώς με την αυτή φυσική παρουσία, που είχαν όταν εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη».

Το ένταλμα βίαιης προσαγωγής και το ιδιόχειρο σημείωμα

Αναφορικά με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που εκδόθηκε για τους δύο μάρτυρες, οι πηγές της επιτροπής ανέφεραν ότι μόνο ένας αστυνομικός μπορούσε να το εκτελέσει: αυτός που είναι υπεύθυνος για την προστασία των μαρτύρων.

Οι βουλευτές πιστεύουν ότι υπάρχει ένας αστυνομικός και για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, λόγω ενός ιδιόχειρου σημειώματος του οποίου έχει λάβει γνώση η επιτροπή.

Το ίδιο άτομο που πήρε την εντολή βίαιης προσαγωγής, το ίδιο άτομο μετέβη στο σπίτι του προστατευόμενου μάρτυρα και χτύπησε το κουδούνι, αλλά ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν του άνοιξε την πόρτα ποτέ.

«Τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής όμως ισχύουν για όσο διάστημα η επιτροπή μας κρίνει γιατί η επιτροπή είναι η μόνη που μπορεί να τα ανακαλέσει», σημειώνουν οι βουλευτές.

Το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων

Αναφορικά με την παραμονή των μαρτύρων στο πρόγραμμα προστασίας, πηγή της προανακριτικής ανέφερε ότι εάν αποφασιστεί η παραμονή του και ταυτόχρονα εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis, τότε «παίρνει πλέον την ευθύνη όποιος τον κρατάει στο πρόγραμμα προστασίας, δηλαδή η Εισαγγελέας Διαφθοράς».

Τι συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της Επιτροπής πήγαν σήμερα στον Άρειο και κατέθεσαν στον εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα ένα έγγραφο που περιλαμβάνει σειρά αιτημάτων.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, συμφώνησε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον κ. Σοφουλάκη.

«Μπορεί ο Επόπτης της Εισαγγελίας, ο κ. Μπρακουμάτσος να μας απαντήσει ότι ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Σοφουλάκης, εξέτασε τους προστατευόμενους μάρτυρες με τεχνικά μέσα. Αν όμως δεν έχει συμβεί αυτό, πρέπει να μας εξηγήσει για ποιον λόγο οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα εξεταστούν με τρόπο διαφορετικό από την ειδική επιτροπή», ανέφερε.

Κατά τη συνάντηση στον Άρειο Πάγο, ο εισαγγελέας κατέστη σαφές ότι τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής είναι νόμιμα και είναι να εκτελεστούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οπότε, αν ζητήσουμε να εξεταστεί στη ΓΑΔΑ ένας μάρτυρας και είναι σε ισχύ το ένταλμα, τότε τι θα συμβεί;», δήλωσε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι «διαπιστώνεται μια έλλειψη συνεργασίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με την Εισαγγελία Διαφθοράς η οποία ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί στην επισήμανση του Αντεισαγγελέα Ζαχαρή να διαβιβάσει στην Επιτροπή της Βουλής τα έγγραφα που της έχουν ζητηθεί».
Θέμα:
Υπόθεση Novartis (120)
Tags:
μάρτυρας, ΓΑΔΑ, Βουλή, προανακριτική επιτροπή, Novartis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK