04:07 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου σε ηλικία 89 ετών η Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά. Η σπουδαία ποιήτρια νοσηλευόταν σε νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες.

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 89 ετών άφησε η ποιήτρια Κική Δημουλά το απόγευμα του Σαββάτου.

Η Ελληνίδα ποιήτρια βρισκόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζοντας αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Η σπουδαία ποιήτρια και ακαδημαϊκός εισήχθη στο ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία στις 2 Φεβρουαρίου.

Στις 12 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας, εξαιτίας σοβαρής επιδείνωσης στην αναπνευστική της λειτουργία.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ακαδημαϊκός και ποιήτρια Κική Δημουλά απεβίωσε στις 17.56 το Σάββατο «λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας».

Ποια ήταν η Κική Δημουλά

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1931 στην Αθήνα και συγκαταλεγόταν στις σπουδαιότερες ποιήτριες της Ελλάδας. Ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ έλαβε σειρά βραβείων και διακρίσεων για το έργο της.

Το 2001, μάλιστα, έλαβε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

Το 2009 διακρίθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της, ενώ έναν χρόνο αργότερα (2010) τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Το 2015 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ ποιήματά της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.

Είχε παντρευτεί τον πολιτικό μηχανικό και ποιητή Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Με αφορμή τη βράβευσή της με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, είχε γράψει μεταξύ άλλων:

«Δεν νιώθω δημιουργός. Πιστεύω ότι είμαι ένας έμπιστος στενογράφος μια πολύ βιαστικής πάντα ανησυχίας, που κατά καιρούς με καλεί και μου υπαγορεύει κρυμμένη στο ημίφως ενός παραληρήματος, ψιθυριστά, ασύντακτα και συγκεκομμένα, τις ακολασίες της με έναν άγνωστο τρόπο ζωής. Όταν μετά αρχίζω να καθαρογράφω, τότε μόνον, παρεμβαίνω κατ' ανάγκην: όπου λείπουν λέξεις, φράσεις ολόκληρες συχνά και το νόημα του οργίου, προσθέτω εκεί δικές μου λέξεις, δικές μου φράσεις, το δικό μου όργιο στο νόημα, ότι τέλος πάντων έχει περισσέψει από δικές μου ακολασίες με έναν άλλον, άγνωστο τρόπο ζωής. Τόσο μεταχειρισμένη και υπηρεσιακή είναι η ανάμειξή μου στη δημιουργία».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, η κηδεία της Κικής Δημουλά θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.

Tags:
ποιητής, ποιητές, πέθανε, θάνατος, Κική Δημουλά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK