05:27 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης είχαν μπει το Μέγαρο Μαξίμου, η ΕΥΠ, η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Εξωτερικών τον Απρίλιου του 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Στόχοι διεθνούς εκστρατείας κυβερνοκατασκοπείας με την κωδική ονομασία «Θαλάσσια χελώνα» (Sea Turtle) έγιναν τον Απρίλιο του 2019 το Μέγαρο Μαξίμου, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Βάσει πληροφοριών του ίδιου μέσου, άγνωστοι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε εσωτερικά δίκτυα κρατικών υπηρεσιών, τα οποία περιέχουν ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβερνοεπίθεση έγινε πρώτα αντιληπτή από την ομάδα κυβερνοασφάλειας του γραφείου του Πρωθυπουργού, τα οποία ενημέρωσαν την ΕΥΠ και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ακολούθως, κλιμάκιο μετέβη στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ), στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς από την πρώτη στιγμή οι υποψίες στράφηκαν σε κυβερνοεπίθεση κατά του μητρώου ονομάτων Ιντερνετ με κατάληξη .gr και .ελ, την τεχνική υποστήριξη του οποίου έχει αναλάβει το ΙΤΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφού πραγματοποιήθηκε αυτοψία, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για κυβερνοεπίθεση τύπου «DNS hijacking», με αξιωματούχο να αναφέρει στην εφημερίδα ότι οι χάκερς εισέβαλαν στους servers των τεσσάρων κρατικών φορέων.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, εστάλη κάποιο παραπλανητικό μήνυμα προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση στον υπολογιστή ενός υπαλλήλου του ΙΤΕ και εν συνεχεία στο μητρώο ονομάτων Διαδικτύου.

Ακολούθως, οι δράστες εισήλθαν σε servers που διαχειρίζονταν την ηλεκτρονική αλληλογραφία με καταλήξεις @primeminister.gr, @mfa.gr, @nis.gr, @astynomia.gr.

Αν και εκφράζονται φόβοι πως οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε μηνύματα υπαλλήλων των τεσσάρων φορέων, διπλωμάτες και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι δεν μεταφέρονται απόρρητες πληροφορίες μέσα από τα συγκεκριμένα emails.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των χάκερς, επιχείρησαν να κρύψουν τα ίχνη τους και μέχρι τώρα παραμένουν άγνωστοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποια ίχνη παρέπεμπαν σε Ολλανδία και Ιράν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εκεί ήταν η βάση της επίθεσης.

Tags:
ΕΛΑΣ, ΕΥΠ, Υπουργείο Εξωτερικών, Μέγαρο Μαξίμου, κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοασφάλεια, κυβερνοεπίθεση, κυβερνοχώρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK