14:08 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 21
Βρείτε μας

Πότε αναμένεται το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα; Πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας για την αντιμετώπισή του; Γιατί ανησυχεί η ελληνική ιατρική κοινότητα; Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, έδωσε τις απαντήσεις στο Sputnik.

Προ των πυλών της Ελλάδας βρίσκεται ο νέος κορονοϊόςαλλιώς και COVID-19, έχοντας στοιχίσει, ήδη, τη ζωή σε επτά ανθρώπους στη γειτονική μας Ιταλία. Η αύξηση των κρουσμάτων, που πλησιάζουν τα 300, τροφοδοτεί την ανησυχία των εγχώριων υγειονομικών αρχών και απαιτεί την επαγρύπνηση πολιτών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνιστά ψυχραιμία, νηφαλιότητα κι εμπεριστατωμένη ενημέρωση μόνον από ειδικούς επιστήμονες. Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας για πιθανά κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας 26 επιστημόνων, η οποία θα συνεργάζεται στενά με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για θέματα Δημόσιας Υγείας.

Τη βεβαιότητά του ότι ο νέος κορονοϊός θα «χτυπήσει» πολύ σύντομα και την Ελλάδα, εξέφρασε, μιλώντας στο Sputnik, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, εκ της επιστημονικής ομάδας εργασίας. 

Εντός διμήνου ο κορονοϊός στην Ελλάδα

«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πότε θα έρθει ο κορονοϊός στη χώρα μας. Μπορεί κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να έρθει περιστατικό. Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης του πότε, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα έρθει κάποια στιγμή, όπως έπληξε και την Ιταλία. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε περιστατικό», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Δεν μπορούμε να τον ξεχωρίσουμε από τη γρίπη

Όπως υπογράμμισε ο κύριος Γαργαλιάνος, επειδή ο νέος κορονοϊός δε δίνει συμπτώματα που να τον ξεχωρίζουν από τη γρίπη, αυτό που εξετάζεται πρωτίστως είναι το επιδημιολογικό ιστορικό ενός ασθενούς, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας.

«Αρχικά τα συμπτώματα είναι αυτά της γρίπης: βήχας, πυρετός, πονόλαιμος και ό,τι συμπτώματα δίνει η λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Το μόνο που μπορεί να τον ξεχωρίσει είναι το επιδημιολογικό ιστορικό, δηλαδή, αν ο ασθενής έχει έρθει από περιοχές όπου υπάρχει τοπική μετάδοση, όπως είναι η Κίνα, η Σιγκαπούρη, οι περιοχές της Ιταλίας και λοιπές περιοχές όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, ή αν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Εάν δεν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, στην παρούσα φάση στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται περί κορονοϊού. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση ο ασθενής να λάβει οδηγίες από γιατρό, ενώ, αν κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος πρέπει να διενεργηθεί στα κέντρα αναφοράς που έχουν οριστεί, τα συνολικά 13 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα».

Δεν αποκλείεται βαριά νόσηση ακόμη και σε υγιή άτομα

Στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού έναντι του νέου κορονοϊού συγκαταλέγονται οι άνθρωποι τρίτης και τέταρτης ηλικίας, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή όπου υπάρχει πτώση της άμυνας του οργανισμού, από καρκίνο, λευχαιμία, AIDS, λέμφωμα, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια.

«Δεν μπορεί, όμως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να νοσήσουν και υγιή άτομα. Ούτε μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων η πορεία που θα έχει η νόσος στο υγιές άτομο. Μπορεί να νοσήσουν βαριά και υγιείς άνθρωποι, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε ούτε το ενδεχόμενο της κατάληξης», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Άγνωστο το πότε θα περιοριστεί ο κορονοϊός

«Κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει πότε θα σταματήσει η μετάδοση του ιού, διότι πρόκειται για έναν πολύ καινούριο ιό. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η ιστορία ξεκίνησε μόλις πριν δύο μήνες. Αυτό που κάνουμε στην πρώτη φάση αντιμετώπισης λέγεται containment measures, αφορά στην ανάληψη μέτρων περιορισμού. Στη δεύτερη φάση, εάν η κατάσταση εξελιχθεί στην Ελλάδα, θα νοσηλεύουμε τους νοσούντες προσπαθώντας να μην έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους, όσο αυτό είναι δυνατόν», όπως διευκρίνισε ο κύριος Γαργαλιάνος.

Την απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να μην μπουν σε καραντίνα οι μαθητές που θα επιστρέψουν από εκδρομή στην Ιταλία, σχολίασε ο κύριος Γαργαλιάνος: «Το υπουργείο πήρε αυτή την απόφαση, διότι οι μαθητές δεν επιστρέφουν από πληγείσες περιοχές. Άρα, δεν θεωρήθηκε ότι μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό».

Παίζει ρόλο ο καιρός στη μετάδοση του ιού; «Όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός, τόσο μικρότερη μεταδοτικότητα έχει μάλλον. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ακριβώς διότι είναι καινούριος ιός. Είναι πιθανό, εφόσον ανέβουν οι θερμοκρασίες, ο ιός να χάσει τη δυναμική του και να ενταχθεί στις εποχικές επιδημίες, όπως η γρίπη. Δεν έχουμε τη βεβαιότητα, όμως». 

Πότε εκτιμάτε ότι θα είναι έτοιμο το εμβόλιο; «Για να παραχθεί ένα εμβόλιο και να είναι έτοιμο προς διάθεση, δηλαδή να έχει περάσει επιτυχώς από τη φάση κλινικού ελέγχου, χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος».

Παραγγελίες πραγματοποιεί η Ελλάδα σε ιατρικά αναλώσιμα - Πρόβλημα τα κλειστά εργοστάσια στην Κίνα

Σαφείς οδηγίες έχουν λάβει τα λεγόμενα «κέντρα αναφοράς» και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδράσουν στο πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως εξήγησε ο κύριος Γαργαλιάνος: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρώτο περιστατικό που θα υπάρξει. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες και υπάρχει συνεχής ενημέρωση των γιατρών. Δε θα πω ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη, διότι αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Οπωσδήποτε είμαστε ενημερωμένοι, με προσπάθειες περαιτέρω ενημέρωσης των υγειονομικών αρχών της χώρας μας».

Είναι ανήσυχη η ελληνική ιατρική κοινότητα; «Νομίζω πως αρχικά, στην Ελλάδα, ακόμη και οι υγειονομικοί, το είχαμε πάρει αψήφιστα. Την τελευταία εβδομάδα έχουν αρχίσει και ανησυχούν».

Υπάρχουν τα απαραίτητα ιατρικά αναλώσιμα στην Ελλάδα; «Γίνονται πράγματι προσπάθειες, αυτές τις μέρες, να θωρακιστεί η χώρα με επάρκεια μέτρων ατομικής προστασίας και διαχείρισης περιστατικών. Υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα σε αναλώσιμα υλικά, λόγω του ότι έκλεισαν τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής που βρίσκονται στην Κίνα. Στην Ελλάδα, υπάρχουν μέτρα ατομικής προστασίας, τουλάχιστον για να διαχειριστούμε την αρχική φάση. Και επιπλέον, γίνονται κινήσεις, ώστε να είμαστε μέσα στις χώρες που θα παραλάβουν τον αναλογούντα αριθμό μέτρων προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό: χειρουργικές μάσκες, ιατρικές μπλούζες, γάντια, γυαλιά προστασίας».

Tags:
Ελλάδα, επιδημία, λοίμωξη, κορονοϊός, κοροναϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK