08:16 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 10
Βρείτε μας

Έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που ο κορονοϊός φτάσει στην Ελλάδα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Κατεπείγοντα μέτρα για τον κορονοϊό προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ΠΝΠ περιγράφει αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα που είχε ανακοινώσει χτες ο Στέλιος Πέτσας τα οποία θα εφαρμοστούν στη χώρα εάν υπάρξει ανάγκη.

Μεταξύ των έκτακτων μέτρων, περιλαμβάνεται προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, γηπέδων και σχολείων.

Επιπλέον, η ΠΝΠ προβλέιπει προληπτικούς ελέγχους σε σημεία εισόδου της χώρας, αλλά και κατ' οίκον περιορισμό ακόμα και σε ομάδες προσώπων «προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου».

Δείτε εδώ αναλυτικά την ΠΝΠ για τον κορονοϊό

Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό που προβλέπει η ΠΝΠ

Το πρώτο άρθρο της ΠΝΠ περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

 • Υποχρεωτική υποβολή σε εξετάσεις, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων που υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο
 • Επιβολή ιατρικών ελέγχων και μέτρων προληπτικής παρακολούθησης, εμβολιασμού, φαρμακευτικής αγωγής και προληπτικής νοσηλείας προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου.
 • Επιβολή προληπτικών ελέγχων σε όλα ή επιμέρους σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
 • Προσωρινό περιορισμό των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
 • Προσωρινό περιορισμό προσώπων υπό συνθήκες που αποτρέπουν την επαφή με τρίτα πρόσωπα, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί μετάδοση της νόσου.

Επίσης:

 • Προσωρινό κλείσιμο σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας.
 • Προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού.
 • Προσωρινή επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς εντός της επικράτειας.
 • Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον σε ομάδες προσώπων προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

 • Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
 • Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Στέλιος Πέτσας, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK