14:06 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Έβρος έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των εξελίξεων με τους πρόσφυγες και μετανάστες που ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ευρώπη.

Νέα «Ειδομένη» με χιλιάδες μετανάστες έχει στηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και συγκεκριμένα στο Παζάρ Κουλέ, όπως λέγεται το τουρκικό συνοριακό πέρασμα, λίγα μέτρα από το ελληνικό στρατιωτικό φυλάκιο 1 και περίπου 700 μέτρα από τον συνοριακό σταθμό των Καστανιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συγκεντρωθεί περίπου 4.000 μετανάστες.

Έλληνας λοχίας μάς περιέγραφε ότι το στρατιωτικό φυλάκιο 1 είναι το μοναδικό σε όλη τη χώρα που βρίσκεται μετά από ελληνικό συνοριακό σταθμό.

Οι ελληνικές αρχές επέτρεψαν πριν από λίγο τους δημοσιογράφους, συνοδεία στρατού να περάσουμε τον συνοριακό σταθμό και να φτάσουμε σε απόσταση αναπνοής από τους συγκεντρωμένους μετανάστες που βρίσκονται επί τουρκικού εδάφους.

Το συρματόπλεγμα και ισχυρές ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις αποτρέπουν τον οποιοδήποτε να σκεφτεί να περάσει.

Περίπου 500 άτομα βρίσκονται ακριβώς μπροστά στο συρματόπλεγμα, χιλιάδες μετανάστες έχουν διασκορπιστεί στην περιοχή, ενώ κάποιοι έχουν στήσει αυτοσχέδιες σκηνές.

Αστυνομικοί μάς περιγράφουν ότι δέχονται δακρυγόνα από την τουρκική πλευρά και μας δείχνουν τα άδεια κουτιά που έχουν πέσει στο ελληνικό έδαφος.

Τουρκικό δακρυγόνο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον Έβρο
© Sputnik /
Τουρκικό δακρυγόνο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον Έβρο

Στη θέα των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων οι μετανάστες αρχίζουν να φωνάζουν, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση.

Όση ώρα ήμασταν στο σημείο όλα ήταν σχετικά ήσυχα. Όμως κατά διαστήματα οι μετανάστες προσπαθούν να ρίξουν τα συρματοπλέγματα και να μπουν στην Ελλάδα και όπως λένε οι αστυνομικοί πετούν πέτρες, αλλά και κάποια δακρυγόνα τα οποία μας δείχνουν.

Όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός των μεταναστών που συγκεντρώνονται στο Παζάρ Κουλέ αυξάνεται. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τις αστυνομικές δυνάμεις που καταφτάνουν από διάφορες περιοχές της χώρας.

«Κρατάμε τα σύνορα μας θωρακισμένα έτσι ώστε να μην έχουμε αυτές τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές που μας πιέζουν από προχτές το βράδυ. Υπάρχει προπαγάνδα, υπάρχουν δακρυγόνα, υπάρχουν πολλοί τρόποι που πιέζουν αυτές οι ροές να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια. Ο αγώνας ο δικός μας είναι τιτάνιος να κρατήσουμε κλειστά τα σύνορα μας σε αυτές τις μεταναστευτικές ροές και ξεκάθαρα πρόκειται για μεταναστευτικές ροές με πολλές εθνικότητες, δεν είναι Σύροι», δήλωσε από το στρατιωτικό φυλάκιο 1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Κάποιοι μετανάστες, όμως, έχουν βρει τρόπο να περάσουν στο ελληνικό έδαφος από άλλα περάσματα μέσα από το ποτάμι και συνεχίζουν την πορεία τους πεζή προς την Ορεστιάδα μέσα από τα χωράφια και την επαρχιακή οδό Καστανιών - Ορεστιάδας. Ορισμένες φορές, αστυνομικοί τούς εντοπίζουν και τους συλλαμβάνουν στον δρόμο, αλλά πολλοί καταφέρνουν και φτάνουν στην Ορεστιάδα αναζητώντας τρόπο να επιβιβαστούν σε κάποιο όχημα ή τρένο για να συνεχίζουν το ταξίδι τους για Θεσσαλονίκη ή Αθήνα.

Tags:
μεταναστευτικό, Τουρκία, Ελλάδα, Έβρος, πρόσφυγες, μετανάστες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK