ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 01
Βρείτε μας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο προφύλαξης των ηλικιωμένων και των ευπαθών πληθυσμών έναντι του νέου κορονοϊού.

Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο προφύλαξης των ηλικιωμένων και των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων έναντι του νέου κορονοϊού, έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον θανατηφόρο ιό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο περιθώριο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο έγκριτος επιστήμονας εξήγησε ότι η πιο ευαίσθητη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, καθώς «ο κοροναϊός σ' αυτούς είναι πιθανόν να δώσει μια βαρύτερη εικόνα νόσησης απ’ ότι σε νεότερους ανθρώπους ή παιδιά».

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη φάση διασποράς του ιού στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι «όλοι θα πρέπει να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που μας περιβάλλουν».

«Τους προφυλάσσουμε από τη δική μας ίωση - είτε αυτή είναι γρίπη είτε ο,τιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του κοροναϊού. Αποφεύγουμε χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά στο πρόσωπο και δεν τους αφήνουμε να πάνε στα νοσοκομεία παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος».

Είναι πολύ σημαντικό, όπως έσπευσε να προσθέσει, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα «να παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, καθώς αυτό βοηθά στη ρύθμιση του νοσήματός τους και τους προφυλάσσει περισσότερο από τυχόν επιπλοκές των ιώσεων».

Αποσαφήνισε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει «να τους αφήνουμε να συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους για πάνω από 15 λεπτά».

Η δεύτερη φάση διασποράς του ιού

Στη δεύτερη φάση διασποράς του ιού - στην οποία δεν έχουμε εισέλθει ακόμα - «το να μείνει κάποιος σπίτι, δεν αρκεί».

«Στη φάση αυτή και εφόσον υπάρχουν συμπτώματα που επιδεινώνονται οι οικείοι του ανθρώπου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θα πρέπει να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Αν κάποιος είναι πιο σοβαρά θα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα σε νοσηλεία, κάτι που θα καθορίσουν οι υπηρεσίες υγείας» υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας.

Κάνοντας ειδική μνεία στις ομάδες υψηλού κίνδυνου, επεσήμανε ότι εκτός από τα ογκολογικά περιστατικά, οι άνθρωποι που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι - κατά σειρά επικινδυνότητας - οι εξής:

  • Σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Χρόνια αναπνευστικά νοσήματα
  • Διαβητικοί ασθενείς
  • Υπέρταση

Όσον αφορά την περίθαλψη των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων - σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων ή επιπλοκών - ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε την ανάγκη νοσηλείας σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – ακόμη και ιδιωτικών νοσοκομείων, εφόσον κριθεί αναγκαία.

Έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 200 συγγενείς και φίλοι των κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσε ότι τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένουν επτά. «Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή» έσπευσε να διαβεβαιώσει, παράλληλα, εξηγώντας ότι έχουν «ιχνηλατηθεί» τουλάχιστον 200 άτομα από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των επτά ασθενών.

Ερωτηθείς για το κλείσιμο των 28 σχολείων, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα προληπτικό - ίσως «καθυπερβολήν» - μέτρο, το οποίο όμως κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθεί η ταχεία διασπορά του ιού.

Παρότι ο ιός εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα στα παιδιά, όπως διευκρίνισε χαρακτηριστικά, η ανησυχία σχετίζεται με τη μετάδοση σε άλλα πρόσωπα. Σημείωσε δε, ότι οι 25 επιστήμονες της ειδικής επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα μέτρα, όπως και την ακύρωση καρναβαλικών εκδηλώσεων. 

Γνωστοποίησε δε, ότι οι δύο Έλληνες, οι οποίοι είχαν επαναπατριστεί από την Ιαπωνία και βρίσκονταν στο κρουαζιερόπλοιο«Diamond Princess», έλαβαν εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Σωτηρία», κατόπιν επανειλημμένων αρνητικών εξετάσεων.

«Ο περιορισμός της διάδοσης του ιού, εξαρτάται από τα μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης» συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, διαμηνύοντας ότι «δεν πρέπει να υποτιμάμε τον κίνδυνο» και ότι «πρέπει να προστατεύουμε τις ευάλωτες ομάδες».

Ως ευάλωτες ομάδες περιέγραψε τις γιαγιάδες, τους παππούδες, τους καρκινοπαθείς, τα άτομα με χρόνια ιατρικά προβλήματα κ.α. Τέλος, κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σεβαστούν τα προσωπικά δεδομένα όλων των ασθενών.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Υγεία, υγεία, Σωτήρης Τσιόδρας, ηλικιωμένος, ηλικιωμένοι, ηλικιωμένη, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK